середа, 07 червня 2017 06:50

Чорногорія стала членом НАТО

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

5 червня Чорногорія стала 29-м членом Північноатлантичного альянсу. Вимоги для вступу країни занизили. До України та Грузії вони були жорсткіші. 2008 року Альянс ухвалив рішення про можливість їх вступу в майбутньому. Без жодних дат або строків.

Чому так сталося? Спробуємо порівняти Чорногорію й Україну. З армією у дві тисячі осіб і військовим бюджетом у $69 млн перша має невелику військову цінність для Альянсу. Україна може похвалитися Збройними силами, Національною гвардією, Прикордонними військами та силами Служби безпеки загальною чисельніс­тю в 450 тис. і військовим бюджетом у 5% від її ВВП ($4,9 млрд). Цей відсоток вищий, ніж у будь-якого члена НАТО. Чорногорія може дати Альянсу дві морські бази в Барі та Которі. Вони мають невисоку цінність порівняно з тими, які можуть бути утворені в Одесі й Маріуполі.

У Чорногорії немає військово-промислового комплексу. Український ВПК становив 40% від її економіки у складі СРСР. З часу російської агресії він розширився і модернізувався. Україна — дев'ята в переліку найбільших світових експортерів озброєння.

НАТО вимагав від України провести референдум про членство. Нічого подібного не було в Чорногорії. Якби голосування в Україні відбулося сьогодні, членство підтримала би більшість. У Чорногорії за це голосували в парламенті лише 46 із 81 депутатів. Там вища частка громадян, які не підтримують членство, ніж в Україні.

В Альянсі переймалися, що російськомовні регіони України та проросійські політичні сили опиратимуться. Але спротив російськомовних не турбував НАТО чи Євросоюз, коли вони пропонували членство Латвії. 31% її жителів — етнічні росіяни. Це вчетверо перевищує їхню частку в Україні.

Партія регіонів розпалася. Комуністичну заборонили. Кримські російські націоналісти більше не живуть на контрольованій Україною території. А проросійські й антинатовські політсили в Чорногорії значно популярніші. У тамтешньому парламенті вони вчетверо чисельніші, ніж український спадкоємець Партії регіонів "Опозиційний блок". Він має 40 представників — лише 10% складу Ради.

НАТО турбувала реакція Росії на можливе приєднання України. Та Москва була причетна й до невдалої спроби перевороту в Чорногорії. Планували вбити колишнього прем'єр-міністра. Серед 14 підозрюваних, двоє — російські шпигуни. Після російських кібератак у Європі та США Путіна почали сприймати як загрозу для ЄС і НАТО. Наївно сподіватися, що РФ припинить підтримувати антинатовські операції в Чорногорії й інших балканських країнах.

Як і Грузія, Україна має заморожений конфлікт. Це заважає країнам приєднатися до Альянсу. Однак так він дозволить Росії використовувати пряму й гібридну агресію для блокування їхньої інтеграції та до Євросоюзу. Натомість у випадку Чорногорії НАТО не піддався тиску.

Її участь у програмах Альянсу не витримує ніякого порівняння із внеском України. Це єдина держава, яка брала участь у всіх натовських великих операціях і місіях. Її війська присутні в Афганістані, в Косово. Українські сили були третіми за обсягом військового контингенту очолюваної США коаліції в Іраку.

Запрошення Чорногорії стати членом НАТО виглядає непослідовним. Україна може запропонувати набагато більше.

Зараз ви читаєте новину «Чорногорія стала членом НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути