четвер, 30 липня 2009 19:50

Чому зростає курс долара

Гривня цього тижня різко подешевшала відносно долара та євро. Зокрема, курс американської валюти знову перетнув позначку 8 грн, чого не було вже досить довго. То яким буде курс долара?


Віталій Кравчук, 25 років, старший дослідник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій:

— Долар поступово зростає вже кілька тижнів, але це тимчасово. Річ у тім, що доволі легко порушити баланс курсу валют. Достатньо збільшити пропозицію гривні або стимулювати попит на долар. Тож складно визначити, що тут більше проявляється — спекуляції чи об"єктивні тенденції. Основними чинниками зростання долара стали збільшення пропозиції гривні й очікування її послаблення на осінь, а також дії гравців на ринку. Фундаментальних факторів падіння національної валюти я не бачу. Є сенс очікувати її зміцнення.


Борис Кушнірук, 43 роки, економіст:

— Передбачити курс долара можна у прогнозованій країні, де уряд і Нацбанк проводять прозору й зрозумілу політику. А в нас їхні дії непередбачувані. Тож вони можуть як утримати курс долара, так і підняти його до 9–10 гривень, звалюючи провину за це один на одного. Або підняти, а потім опустити. Усе залежатиме від їхніх інтересів і бажань. Нинішнє зростання курсу пов"язано насамперед із психологічним фактором. Коли людям щодня кажуть, що восени буде нова хвиля кризи, то це починає діяти. А економічним чинником є безконтрольне друкування Нацбанком грошей на потреби Кабміну. У свою чергу уряд бездумно їх витрачає, не проводячи жодних реформ. Це призводить до знецінення національної валюти. До того ж усі знають про зростаючі проблеми "Нафтогазу" й комерційних банків і починають скуповувати валюту вже тепер.


Ярослав Жаліло, 37 років, директор Центру антикризових досліджень:

— Ми не маємо статистики по зовнішній торгівлі, але внутрішніх чинників знецінення гривні два. По-перше, українським банкам потрібна валюта, щоб погашати перед іноземними партнерами взяті в минулі роки кредити. Якраз на ці дні прийшлася чергова партія виплат. По-друге, очікуючи позитивного рішення Міжнародного валютного фонду щодо чергового траншу кредиту, Нацбанк послабив регулювання на ринку, менше виходив на торги з доларовими інтервенціями для збалансування курсу. Якщо він діятиме активніше, то долар повернеться на місце.

Зараз ви читаєте новину «Чому зростає курс долара ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути