вівторок, 03 квітня 2012 09:29

"Чиновники не бажають ніякого реформування ЖКГ"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Борис Кушнірук: ”Коли сфера монополізована, ні про які ”економічно обґрунтовані тарифи” мова йти не може”
Борис Кушнірук: ”Коли сфера монополізована, ні про які ”економічно обґрунтовані тарифи” мова йти не може”

Верховна Рада внесла зміни до Закону "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" та Земельного кодексу. Нові норми не вирішують чинних проблем існування ОСББ, а в окремих випадках навіть погіршують ситуацію, вважає економіст Борис Кушнірук, 46 років.

— Зокрема, не розписана процедура скликання і проведення зборів співвласників будинків, не відкритий доступ до реєстру власників, — каже Кушнірук. — Якщо ви не знаєте всіх власників, повноцінні збори провести неможливо. Спірною є норма, коли власники квартир, незалежно від їх розміру, мають по одному голосу. У моєму домі три перші поверхи займає готель. Його господар матиме такий самий голос, як і власниця однокімнатної квартири. У той же час на нього покладаються зобов'язання по третині власності будинку.

Статутом об'єднання це можна врегулювати?

— Ні, оскільки така норма визначена законом. Будь-який громадянин зможе оскаржити статут, якщо він порушує законодавство. Усі внесені зміни — це цілеспрямована радянщина, щоб ускладнити існування ОСББ, зберегти існуючу модель комунальних відносин, яка дозволяє обкрадати мешканців і не дати їм можливість захистити права об'єднання співвласників.

Частина жителів будинку зазвичай не бажає ставати членами ОСББ. Відтепер їх записуватимуть у новостворене ОСББ автоматично. Навіщо це запроваджують?

— Ця норма позитивна, бо дозволила б реформувати комунальне господарство, попри небажання окремих осіб. Але ж на перешкоді стає відсутність механізму функціонування ОСББ. Починаючи від неможливості проведення установчих зборів, на яких мають бути присутні всі співвласники. Якщо ви проведете збори і зареєструєте об'єднання, виникає ще одна перепона. Закон вказує, що органи місцевого самоврядування мають у тримісячний термін передати ОСББ технічну документацію будинку, включаючи акт прийняття в експлуатацію, техпаспорт і плани інженерних мереж. Але у них цих документів немає, бо вони мають бути у забудовників та жеків.

Що робити чинним ОСББ?

— Їм треба буде переробляти статути. А для кворуму необхідно зібрати дві третини всіх співвласників. Зі свого досвіду голови житлово-будівельного кооперативу можу запевнити, що це практично неможливо.

Комунальникам вигідне створення ОСББ?

— Жеки, водоканали й інші управляючі компанії по наданню комунальних послуг цілком влаштовує та система, що існує зараз. Вона дозволяє продовжувати жирувати. Скажімо, жек ні за що практично не відповідає і від нього нічого не можна домогтися. Це фірма "Роги й копита", яка використовує комунальне майно і платежі населення у власних інтересах. При цьому послуги надаються не в повному обсязі і неякісні. Бо тільки ринок може визначити ціну і якість послуг. Коли сфера монополізована, то ні про які "економічно обґрунтовані тарифи" мова йти не може. Монополіст завжди може у своїх хащах "намалювати" такі видатки, що жодна структура по боротьбі з економічною злочинністю з ним не впорається. У США жорстко ведуть боротьбу з монополізмом, тому в них найнижчі ціни на товари й послуги.

Кому належатиме земля і прибудинкова територія ОСББ?

— Землю з-під будинку забрати не можна, тому вона належатиме об'єднанню. А розмір прибудинкової території визначатиме місцева влада. Але ділянки виділяли, коли споруджували доми. Там передбачали місця для паркування, дитячих майданчиків тощо. Потім, користуючись хаосом, частину території повіддавали приватним фірмам, магазинам, підприємцям. Наприклад, біля мого будинку виділили для забудови частину прибудинкової території. Причому в таких розмірах, що якби будівництво розпочалося, то ми не мали б виходу з дому. Тож місцеві чиновники постараються побільше "відрізати" території в ОСББ.

Житлово-будівельні кооперативи цей закон зачіпає?

— Треба було ввести норму, щоб ЖБК автоматично перетворити в ОСББ. Але зробили по-іншому: треба спочатку ліквідувати кооператив, а потім створювати об'єднання. Процедура ліквідації настільки складна, що її практично неможливо виконати. Потрібна згода кожного члена кооперативу, відсутність майнових спорів тощо. А як розділити спільне майно ЖБК?

Як ефективно організувати роботу правління ОСББ, щоб воно не крало гроші і захищало інтереси співвласників?

— Це залежить від мешканців. Крадуть у тих, хто не займається своїм будинком і не цікавиться справами об'єднання. Крім того, у законі слід було б передбачити, щоб звіти правління щомісячно чи щоквартально вивішували у доступному місці. У мене є ідея створити веб-сторінку свого ЖБК і вивішувати на ній звіти. Як мінімум третина мешканців користується інтернетом.

Якщо закон не вирішує проблем ОСББ, навіщо його ухвалили в такому вигляді?

— Комусь у коридорах влади треба відзвітувати, що вони займаються реформою житлово-комунального господарства. Насправді чиновники ніякого реформування ЖКГ не бажають.

Зараз ви читаєте новину «"Чиновники не бажають ніякого реформування ЖКГ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути