Ексклюзиви
середа, 25 травня 2011 09:48

"Чиновника слід карати фінансово"

"Безліч проблем українців — від корупції та породженої нею неефективності адміністративної й політичної систем", — розповідає доктор економічних наук Норберт Нойгауз, 58 років. У 1989–1999 роках його обирали віце-мером німецького міста Трір.

— Харчі у вас часто дорожчі, ніж у Німеччині. Але ж пересічно ви отримуєте значно менші зарплати. Гадаю, причина такої дорожнечі в тому, що за останній час у вас швидко розвинулися мережі супермаркетів. Ви живете за французькою моделлю. Там теж великі крамниці є монополістами на ринку і тримають ціни на харчі значно вищі, ніж у Німеччині. Якби ви поставили супермаркети і дрібний бізнес у цій сфері в однакові ринкові умови, то мали б вартість продуктів без спекулятивної складової.

Українцям дошкуляє високий рівень цін на житло. Бюрократичний апарат і будівельний бізнес зацікавлені формувати малу пропозицію на ринку житла. Міської землі під забудову бракує, не всі забудовники мають однаковий доступ до неї. Чиновники пускають працювати лише наближений до себе бізнес. Аби потрапити до переліку своїх, доводиться платити так званий корупційний податок.

Цю проблему можна вирішити. Коли я був віце-мером Тріра, магістрат викупляв дешеву приміську землю сільськогосподарського призначення. Її перекваліфіковували, а потім місто перепродувало її дорожче забудовникам. Тому пропозиція ділянок для будівництва перевищувала попит. Землі вистачало і великим забудовникам, і дрібному бізнесу, і кооперативам.

Звісно, можлива спекуляція. Земля перед тим, як її викуплять і перекваліфікують, може потрапити до рук наближених до влади структур чи знайомих чиновника. Це підніме ціну перепродажу і вплине на кінцеву ціну житла. Запобігти такій спекуляції можна не лише кримінальними санкціями. Чиновника слід карати фінансово. Наприклад, має він іпотечний кредит під пільговий 1 відсоток річних. Якщо з'ясовується, що узяв будь-якого хабара, за його кредитом установлюють у десятки разів вищий відсоток. А коли настане час виходити на пенсію за віком, розмір його державної пенсії урізують до мінімального.

Зараз ви читаєте новину «"Чиновника слід карати фінансово"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути