вівторок, 06 серпня 2019 00:55

Цілісність території не може бути головною для України

Завдяки гібридній війні Україна перестала бути гіб­ридною державою. Тому що довоєнна країна могла похвалитися чим завгодно, крім суверенітету.

1991-го Україна ­отримала незалежність не в результаті своїх зусиль, а тому, що в'язниця завалилася. І 23 роки існування країни були епохою гібридної незалежності. Те, що дається даром, цінується менше за те, що відвойовується. На два десятиліття Україна застряла, намагаючись сформулювати сенс свого існування. Позаблоковість, багатовекторність, міст між Європою і Росією.

2014 рік став для країни тим, чим мав бути 1991-й. Рік перемоги повстання. Рік, в якому почалася історія збройної боротьби за свободу. Зла іронія: якби Росія не наважилася на війну, український дрейф був би менший. Доля другого Майдану, ймовірно, нагадувала б долю першого.

Москва поставила крапку в історії української багатовекторності. Змусила країну рубати гордієві вузли. Це дозволило Україні зайнятися українізацією самої себе.

Головним набуттям останніх п'яти років став суверенітет. Україна отримала право самостійно визначати своє майбутнє. Не вслухатися в голоси з Кремля. І коли українські політики повторюють, що пріоритетом є територіальна цілісність — це звучить тривожно. Бо російське вторг­нення на Донбас — війна не за території, а за суверенітет. Москві не потрібні східні регіони, їй потрібна вся колишня радянська республіка.

Завдання Кремля — вручити Києву Донбас у ролі троянського коня. Щоб той виконував роль повідця на шиї українського суверенітету. Якщо Україна справді вирішить повернути Донбас — зможе домогтися цього швидко. Досить дати автономію. Легалізувати бойовиків за допомогою амністії та виборів. Москва передасть їм контроль над кордоном і збереже свій вплив на регіон. Якщо пріоритет — кордон, то політики відзвітують нам про "історичний вихід із глухого кута". Щоправда, промовчать про ціну, яку ми за це заплатимо.

Ми повернемося в гібридне минуле. В якому до того ж не буде Криму. Зате з'явиться свій територіальний "чорнобиль", за допомогою якого Москва буде знищувати українське право на майбутнє.

Суверенітет важливіший за території. Він повинен служити контрольними вагами, на яких Київ зважуватиме ціну будь-якої угоди. Саме за суверенітет Україна бореться останні п'ять років. Заплатила життями 13 тисяч людей. Саме його Москва намагається обнулити протягом усієї історії нашої незалежності.

Зараз ви читаєте новину «Цілісність території не може бути головною для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути