Ексклюзиви
четвер, 30 жовтня 2008 18:17

Чи запровадить Росія візи?

У Москві заговорили про можливість запровадження віз для українців — мовляв, через можливий вступ України до НАТО. До Держдуми внесено законопроект, який це передбачає. Чи запровадить Росія візи?


Олександр Потєхін, 59 років, директор Центру миру, конверсії і зовнішньої політики, Київ:

— Для Росії це буде палка із двома кінцями. Хоча б тому, що російський бізнес зацікавлений в Україні. Подивіться, скільки авіарейсів на Москву із Борисполя. А потяги взагалі переповнені. Для українських робітників-мігрантів це стало б неприємною річчю. Росіяни кажуть, що це реакція на буцімто антиросійську політику Києва. Але я не бачу серйозного приводу для запровадження візового режиму. Утім, насправді в цьому не зацікавлена й Москва. Із точки зору її імперської свідомості запровадження віз є безглуздям. Це стало б ще одним визнанням того, що Україна є суверенною та незалежною державою.


Юлія Тищенко, 35 років, політолог, Київ:

— Із боку Росії запровадження візового режиму з Україною буде недружнім кроком насамперед щодо етнічних росіян, що проживають у нас. Сьогодні держави навпаки прагнуть відкриватися. Україна й Євросоюз погодилися розпочати згодом перемовини щодо встановлення безвізового режиму. Це ж відкриває більші можливості для соціальних і культурних контактів, пожвавлення бізнесових зв"язків. Свого часу Москва запровадила візи для грузинів. Це ускладнило життя грузинської діаспори та негативно вплинуло на імідж Росії.


Ольга Ковальчук, 44 роки, менеджер косметичної фірми, Кривий Ріг:

— Якщо вони це вчудять, то для людей буде погано. У нас із Росією тісно переплетені родинні зв"язки. У мене там рідна сестра, два двоюрідних брати, двоюрідна сестра... Зараз можна в будь-який час зібратися й поїхати — на чиїсь іменини, весілля або просто племінників провідати. Та й по роботі доводиться раз на місяць у Москву їздити на виставки та презентації. Якщо до трьох днів перебуваєш там, не треба і в міліції відмічатися. А оформлення візи забиратиме час і гроші.


Віктор Величко, 50 років, працівник турфірми, Херсон:

— Насамперед складніше стане для російських туристів. Доведеться відкривати українські консульства для видачі віз на Уралі й у Сибіру. Наших туристів до Росії їздить значно менше. Але Україна втратить економічно, адже влітку 70 відсотків відпочивальників у Криму — росіяни. Українцями кримських курортів не завантажимо. А взагалі це справжня дурня. Ми слов"яни і маємо дружити. Гадаю, що до віз не дійде. Москва нас просто лякає. Але якщо вступимо в НАТО, то візовий режим буде.


Олег Тягнибок, 39 років, голова партії "Свобода", Львів:

— Краще, щоб безвізовий режим існував не тільки із Росією, а й з іншими державами. Але оскільки зараз стосунки із нею загострені, й вона роздає тут своє громадянство, то самій Україні доцільно ввести візовий режим. Тоді правоохоронним органам і Службі безпеки буде простіше давати подання на позбавлення українського громадянства тих, що порушують закон і мають російські паспорти. Бо ж Москва може здійснити агресію щодо України під приводом захисту своїх громадян.

Зараз ви читаєте новину «Чи запровадить Росія візи?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути