четвер, 02 липня 2009 18:29

Чи добре, що Леніну відбили носа?

30 червня члени Конгресу українських націоналістів пошкодили пам"ятник Володимирові Леніну на бульв. Шевченка в центрі Києва: йому відбили носа й руку. Чи правильно вони вчинили?


Олег Тягнибок, 40 років, голова Всеукраїнського об"єднання "Свобода":

— Це реакція нормальних людей, патріотів на вакханалію і беззаконня у державі щодо пам"ятників Леніну. Це ж стосується назв вулиць, міст, площ, підприємств тощо. Оскільки розв"язання проблеми затягнулося, то воно провокує нікому не потрібне протистояння в українському суспільстві. Питання позбавлення України тоталітарних більшовицьких символів, які стоять на честь катів нації, треба вирішувати хірургічними методами — відрізати і забути. Влада нездатна цього зробити, отож громада діє самостійно.


Наталія Вітренко, 57 років, голова Прогресивної соціалістичної партії:

— Ця акція спланована державними структурами на виконання указу президента про знесення пам"ятників радянської доби. Безпосередні організатори — міністр МВС Юрій Луценко та його заступник Василь Мармазов — діти колишніх секретарів обкомів КПУ. Це оборотні, які виховували усіх на образі Леніна, а потім стали служаками помаранчевого режиму. І тепер ненавидять радянську епоху. Тут задіяні голова СБУ Валентин Наливайченко і мер Києва Леонід Черновецький. Це угрупування ненависників усього радянського пішло на такий акт вандалізму. Найняли шісток і гарантували їм кришу.


Микола Пархоменко, 65 років, один із керівників Українського товариства охорони пам"яток історії та культури:

— У нас є закон про охорону культурної спадщини. Якщо якась пам"ятка не відповідає критеріям, то вона має бути спочатку вилучена із державного реєстру, а потім демонтована. Цей монумент є видатним твором монументального мистецтва. Можливо, місце йому не на бульварі Шевченка, а в музеї. Але вчиняти самовільні дії — це злочин. Якщо підемо таким шляхом, то нічого не залишимо нащадкам. Воювати з пам"ятниками — безглуздя. В Україні біля 50 тисяч пам"яток історії. Більшість стосується радянського періоду. Треба, щоб вандали відшкодували витрати на відновлення пам"ятника.

Зараз ви читаєте новину «Чи добре, що Леніну відбили носа?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути