неділя, 11 грудня 2011 10:57

Чиновники хочуть пережити кризу на горбі суспільства

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

— Леонід Кучма у найкращі роки свого президентства не мав таких можливостей проводити реформи, які має Віктор Янукович. Також жоден уряд із 2005-го до 2010 року не мав стабільної парламентської більшості. Тоді провести реформи було неможливо. У чинного глави держави є більшість, контроль над урядом, силовиками, телеканалами. Запустити реформи ніби можливо, але їх не проводять. Думаю, це проблема відсутності команди, яка могла би щось створювати. Що робити, знає тільки спецпідрозділ міліції "Беркут", — каже експерт Центру Разумкова 41-річний Павло Розенко.

— Влада відгородилася від суспільства. Будь-яку критику не сприймають. Виходять на вулиці мітингувальники — влада каже, що то куплені люди. Такий же підхід до громадських організацій, експертного середовища. Урядовці збирають конференції, щоби по телевізору показати, як вони пояснюють необхідність реформ. Зворотного зв'язку з тими, заради кого ці зміни запроваджують, нема.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арбузов хоче "витягнути" в українців $ 10 мільярдів монетами та сертифікатами

Сьогоднішні протести мають яскраво виражену соціальну ознаку. Це реакція суспільства на соціальну політику. Зароджуватися вона почала два роки тому, коли "регіонали" йшли до влади на популістських обіцянках захмарних пенсій та соціальних виплат. Ні Віктор Янукович, ні Сергій Тігіпко, ні Володимир Литвин до виборів не говорили, скажімо, про необхідність підняття пенсійного віку. Реформу провели виключно за рахунок малозабезпечених. Натомість систему, що обслуговує чиновників, фактично не чіпали. Звичайна людина в середньому отримує пенсію в розмірі 45 відсотків заробітної плати, а чиновнику її розраховують із 80–90 відсотків. Справедливістю навіть не пахне.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Донецьких чорнобильців намагаються "видавити" шантажом і штрафами

Податковий кодекс установив новий єдиний соціальний внесок, після чого до 800 тисяч підприємців пішли працювати в "тінь". Загалом жодних соціальних внесків не сплачують близько 10 мільйонів громадян. А уряд іще більше навантажує податками 14 мільйонів тих, хто їх платить. При цьому збільшує витрати на органи влади на 16 мільярдів гривень. Тобто чиновники хочуть пережити кризу на горбі суспільства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львівські чорнобильці так і не вирішили свої проблеми з владою

Люди почуваються ошуканими, і це спонукає до спротиву. Іскрою можуть стати посилення репресій із боку влади та неможливість змінити її шляхом виборів. Якщо триватимуть махінації з виборчим законодавством, ситуація стане вибухонебезпечною.

Зараз ви читаєте новину «Чиновники хочуть пережити кризу на горбі суспільства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути