четвер, 16 червня 2011 05:30

Через мігрантів бюджет втрачає два мільярди доларів

 

В Україні від 5,1 млн до 6,8 млн нелегальних мігрантів із різним статусом. Таку цифру наводять автори дослідження "Стан і перспективи міграційної політики в Україні", яке ініціювали народні депутати Валерій Коновалюк і Василь Грицак. Журналісти й експерти аналізували ситуацію щодо мігрантів у всіх регіонах України, вивчали статистику, надану державними органами і науковими інститутами.

За інформацією першого заступника голови Держприкордонслужби Павла Шишоліна, в останні роки якісно змінилася структура нелегальної міграції. Якщо до 2008-го більшість мігрантів потрапляли до нас незаконним шляхом, то в останні роки 70 відсотків із них приїжджають виключно на законних підставах, щоби потім перебратися в Європу. Торік в Україну прибули навчатися 103,5 тисячі іноземців. Це дані Державної служби статистики. А в Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту зазначають, що насправді вчаться 6 тисяч іноземців. Тобто понад 90 тисяч стали нелегалами. Із метою працевлаштування торік приїхали близько 15 тисяч іноземців. А насправді працюють лише половина, зазначив експерт робочої групи інформагентства "Наш продукт" Ігор Канєвський. Перешкоджати в'їзду цих людей прикордонники не могли, бо іноземці мали всі документи. Але, перетнувши кордон, ці люди через 90 діб змінюють свій статус і переходять на нелегальне становище. За даними дослідження, в Україні налічується 5–7 млн мігрантів з різним статусом, у той час як у правоохоронних органах зареєстровано всього 270 тисяч іноземців.

За відсутності відрахувань із зарплатні мігрантів державний бюджет щороку недоотримує два мільярди доларів. Зате за кордон іноземці щорічно перераховують або вивозять близько 35–45 мільярдів гривень.

— Через це ми не маємо можливості формувати хороші доходи до Пенсійного фонду. Це одна з причин, чому зараз розглядають можливість збільшення пенсійного віку для жінок. Я вже не кажу про колосальні навантаження на соціальну інфраструктуру країни. Адже нелегальні мігранти, як і громадяни України, користуються нашими лікарнями, комунальними мережами тощо, — каже народний депутат Валерій Коновалюк. — Ми повинні спиратися на чіткі механізми обліку мігрантів і контролю за перетином кордонів. Бо ідентифікувати особу, яка кілька разів змінювала свій правовий статус після приїзду в Україні, вкрай складно.

Валерій Коновалюк нагадує, що президент Віктор Янукович підписав указ про Концепцію державної міграційної політики. У ньому йдеться про забезпечення ефективного державного регулювання ринку праці, встановлення міграційних квот, створення умов повернення в Україну співгромадян, які працюють за кордоном. На думку народного депутата, це великий крок до вирішення проблеми нелегальних мігрантів. Він також подав до порядку денного нинішньої сесії Верховної Ради законопроект №8507 "Про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України". У ньому велику увагу приділили вирішенню проблеми ідентифікації та обліку мігрантів.

За 20 років в Україні не було міграційної політики як такої, каже нардеп Василь Грицак. Він написав низку законопроектів про автоматизований облік населення.

— Указ президента, створення Державної міграційної служби, наша робота — це тільки перші паростки такої політики, — зауважує Василь Грицак. — Якщо ми об'єднаємо зусилля Служби безпеки України, міністерств внутрішніх, закордонних справ, юстиції, праці та соціальної політики, залучимо широке коло спеціалістів, нам вдасться подолати проблемні питання. Україна має задумуватися не над тим, як боротися з мігрантами, а як ефективно справлятися з міграційними процесами з користю для економіки держави.

Зараз ви читаєте новину «Через мігрантів бюджет втрачає два мільярди доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути