четвер, 06 квітня 2006 19:56

Ціна безкарності

Усі погоджуються, що нинішня виборча кампанія була, як ніколи в Україні, демократичною й відкритою. Однак після 26 березня зазвучали звинувачення у фальсифікаціях. Кілька партій та блоків вимагають перерахувати голоси. Частину виборців це втомлює, інших дратує.

Але ситуація справді неоднозначна.

З одного боку, оголошені ЦВК попередні результати виборів цілком передбачувані. Дивує хіба що співвідношення результатів "Нашої України" і Блоку Юлії Тимошенко. Ніхто не сумнівався у перемозі Партії регіонів. Цілком прогнозованим був її значний відрив від "помаранчевих". Соціологічні дані завжди свідчили про гарантоване проходження до Верховної Ради також Соціалістичної партії і комуністів. Передбачався соціологами і можливий катастрофічний результат блоку Володимира Литвина.

Дивує хіба що співвідношення результатів "Нашої України" і Блоку Юлії Тимошенко

З іншого боку, диму без вогню не буває. Поза сумнівом, якісь фальсифікації на місцевому рівні були, хоча про масові говорити  навряд чи можна. Так само і про їхній вплив на загальні результати виборів. Інша річ, що для демократичної держави навіть одиничні випадки фальсифікації народного волевиявлення є неприпустимими. Покарання за це має бути неминучим і дуже суворим.

На жаль, у нас зараз мало хто говорить про причину нинішньої ситуації. А вона очевидна: безкарність тих, хто фальсифікував минулі президентські вибори. І зверху, і на місцях. Абсолютна більшість тих людей відбулися легким переляком, який уже минув. Хоча був реальний шанс раз і назавжди покінчити навіть із бажанням сфальсифікувати результати виборів. Та його втратили.

На загальний результат такі перерахунки навряд чи вплинуть

А зараз і шансу такого немає. Повний перерахунок голосів  неможливий із різних причин — законодавчих та організаційних. Але навіть коли б загальний перерахунок відбувся, твердої гарантії, що винних покарають, немає. Для цього потрібні як мінімум дві речі — політична воля і незалежне судочинство. В Україні сьогодні немає ні першого, ні другого. Більшість суддів так чи інакше пов"язані з якимось бізнесовим кланом або з тією чи іншою політичною силою. Тож сподіватися, що вони ухвалюватимуть справедливі рішення, не доводиться.

Зараз бажаючі перерахувати голоси звертаються до судів щодо кожної дільниці. Справа це марудна і малоперспективна. На загальний результат такі перерахунки навряд чи вплинуть. На бажання більше виборів не фальсифікувати — також.

Зараз ви читаєте новину «Ціна безкарності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути