четвер, 01 липня 2021 07:16

Чехія вимагає від Росії 25 мільйонів євро

Чехія вимагає від Росії понад 25 млн євро — майже 835 млн грн — компенсації за вибухи на військових складах у селищі Врбетіце. Заступник міністра закордонних справ Мартін Смолек вручив російському послу Олександру Змієвському 28 червня відповідну дипломатичну ноту.

Міністерство внутрішніх справ Чехії підготувало законопроєкт про розподіл коштів. Половину суми перерахують громадянам, які постраждали від вибуху. Решта піде для муніципалітетів і регіону.

Вибухи на складі озброєнь у Врбетіце сталися 16 жовтня і 3 грудня 2014-го. Внаслідок першого загинули двоє людей. Цьогоріч у квітні чеське керівництво звинуватило в підриві складів Росію. Прага вислала 18 співробітників посольства РФ. Підозрює їх у роботі на спецслужби. Поліція оголосила в розшук двох працівників російської військової розвідки. Перед вибухами відвідували екскурсію на чеських складах боєприпасів. Користувалися документами на ім'я Руслана Боширова й Олександра Петрова. Саме їх підозрюють в отруєнні російського агента Сергія Скрипаля і його доньки хімічною речовиною "Новичок" у британському місті Солсбері навесні 2018 року. Справжні імена цих чоловіків — Анатолій Чепіга й Олександр Мішкін.

Росія свою причетність до вибухів заперечує.

"Тих, хто діє подібним чином — без суду і слідства, з погрозами та образами вимагає грошей — називають здирниками", — пише представниця російського МЗС 45-річна Марія Захарова в телеграмі.

— Кремль може спробувати домовитися із Чехією про виплату збитків таємно. Щоб не мати іміджевих втрат усередині Росії, — каже колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін, 53 роки. — Чехія має багато факторів впливу на РФ. Йдеться про фінансування тероризму. Як член НАТО та Європейського Союзу може подати позов на Росію до міжнародного суду. Але розглядатимуть його п'ять-сім років. Тож усе залежить від того, який шлях зараз обере чеський уряд.

Зараз ви читаєте новину «Чехія вимагає від Росії 25 мільйонів євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути