Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2021 06:10

Чехія звинувачує Росію в підриві складів боєприпасів

Автор: REUTERS
  Жінка піднімає захисну маску і свистить під час акції протесту біля російського посольства в Празі 18 квітня. Чехів обурила причетність російських спецслужб до вибуху на складі боєприпасів 2014 року. Активісти облили будівлю кетчупом. Він символізує кров на руках Кремля
Жінка піднімає захисну маску і свистить під час акції протесту біля російського посольства в Празі 18 квітня. Чехів обурила причетність російських спецслужб до вибуху на складі боєприпасів 2014 року. Активісти облили будівлю кетчупом. Він символізує кров на руках Кремля

— Офіцери головного управління генштабу Росії причетні до вибуху складів боєприпасів у селищі Врбетіце 2014 року, — каже прем'єр-міністр Чехії 66-річний Андрей ­Бабіш на пресконференції 17 квітня.

Прага вислала 18 працівників посольства РФ. Звинувачує їх у роботі на спецслужби. Поліція оголосила в розшук двох працівників російської військової розвідки. Перед вибухами відвідували екскурсію на чеських складах боєприпасів. Вони користувалися документами на ім'я Руслана Боширова й Олександра Петрова. Саме їх підозрюють в отруєнні російського агента Сергія Скрипаля і його дочки хімічною речовиною "Новичок" у британському місті Солсбері навесні 2018 року. Справжні імена цих осіб — Анатолій Чепіга й Олександр Мішкін.

Вибухи на складі озброєнь у Врбетіце сталися 16 жовтня і 3 грудня 2014-го. Внаслідок першого загинули дві людини. Склади орендував болгарський торговець Еміліан Ґебрев. Зберігав там зброю, яку планував передати Україні. 2015 року Ґебрева двічі намагалися отруїти "Новичком".

Росія свою причетність до вибухів заперечує. У відповідь вислала 20 працівників чеського посольства в Москві.

"Чепіга й Мішкін мають звання "героя Росії". Значить, в їхній біографії були і вдалі спецоперації, а не тільки прокол зі Скрипалями. Тепер ми знаємо про одну з них — вибух у Чехії, — пише публіцист 53-річний Віталій Портников для "Еспресо". — Можливо, за низкою вибухів українських складів теж стоїть російська розвідка.

Росія — це колективний Петров і Боширов. Володимир Путін лише головнокомандувач збройними силами держави-терориста, на яку перетворилася РФ під владою Федеральної служби безпеки. На початку його правління ФСБ влаштовувала вибухи у будинках росіян. Коли все вийшло, поширила цю практику по світу. Можна протистояти російській політиці, як британський уряд. Можна загравати з РФ, як чеські лідери. Все одно Петров і Боширов прибудуть і до Солсбері, і до Врбетіце. З "Новичком" і вибухівкою.

Тому Володимир Зеленський з його безглуздим пошуком миру в путінських очах отримує від Кремля те ж саме, що отримував Петро Порошенко — війська біля кордонів і загрозу нападу.

Терористові, який намагається захопити у заручники світ, все одно, любите ви його чи ненавидите. Для Росії ви просто об'єкт терору".

Третина російських представників в Італії — шпигуни

Третина російських дипломатів в Італії — агенти служби безпеки та військової розвідки. Близько 80 працівників посольства займаються вербуванням і збирають секретну інформацію, пише італійська газета "Республіка".

30 березня контррозвідка заарештувала в Римі капітана Вальтера Біота, який працював у генеральному штабі країни. Він продавав інформацію російському дипломату. У його мобільному телефоні знайшли 181 фото документів. Дев'ять із них класифікували як строго секретні. Близько 50 — стосувалися НАТО.

1 квітня з Італії вислали двох працівників посольства РФ.

"Російська дипломатія стала філіалом розвідки. У березні Болгарія вислала двох працівників їхнього посольства. Вони отримали доступ до секретних документів щодо НАТО, — пише ексміністр закордонних справ України 53-річний Павло Клімкін у фейсбуку. — Євросоюзу треба всіх російських дипломатів поставити під постійний контроль. Ми першими зрозуміли, що класичної дипломатії в РФ немає. Сподіваюся, що і в ЄС очі відкрилися. Якщо ж ні, то наш обов'язок допомогти в цьому".

Зараз ви читаєте новину «Чехія звинувачує Росію в підриві складів боєприпасів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути