понеділок, 14 вересня 2009 17:11

"Cаботувати земельну реформу не дозволю нікому"

Автор: фото з сайту www.tymoshenko.com.ua
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко на нараді з питань права власності на землю. Ліворуч — голова Держкомзему Олег Кулініч, праворуч — міністр аграрної політики Юрій Мельник
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко на нараді з питань права власності на землю. Ліворуч — голова Держкомзему Олег Кулініч, праворуч — міністр аграрної політики Юрій Мельник

Юлія Тимошенко зробила ще один крок щодо спрощення дозвільної системи. У п"ятницю 11 вересня відбулася розширена нарада з центральними і регіональними органами Держкомзему і Кадастру, присвячена видачі громадянам актів на землю. Прем"єр-міністр у деталях розповіла про плани уряди в цій сфері.

У серпні Кабінет Міністрів прийняв постанову, що докорінно змінює чинну систему. 9 вересня на засіданні уряду прийняли ще дві постанови, якими зокрема виділялися необхідні кошти для початку реформ.

Правом приватизації землі в Україні володіють 15,5 млн громадян. Та лише 6 млн на сьогодні отримали акти на землю. Ще близько 6,5 млн українців одержали рішення місцевих рад, але далі в "боротьбі" із дозвільною системою, яку Юлія Тимошенко порівняла з "дев"ятьма колами пекла", не просунулися.

Проблема набуття права власності на землю посилюється не тільки традиційним бюрократизмом чиновників, їх неповороткістю, часто некоректним ставленням до людей. Навколо держустанов, у веденні яких перебуває земля, створилася система приватних фірм, які отримують плату за свої послуги як із держави, так і з пересічних громадян. "Із державного бюджету на оплату таких "послуг" було витрачено близько 6,5 мільярда гривень. Ми сіли і все підрахували. Виявилося, їх собівартість — 507 мільйонів", — обурилася Тимошенко з трибуни.

Окрім цього, приватні фірми з пересічних громадян отримали плату в розмірі 10 млрд грн.

Уже у вересні запрацює абсолютно нова система у сфері земельних відносин, завірила прем"єр-міністр. Скоротиться число документів, необхідних для отримання акта на землю, і число кабінетів чиновників, в які потрібно звертатися громадянам. Термін, протягом якого повинно бути прийнято рішення, 30 днів, жорстко контролюватиметься урядом. "Ми повинні все зробити швидко і ґрунтовно", — сказала Юлія Тимошенко, звертаючись до представників держорганів зі всієї України у залі Жовтневого палацу в Києві.

Правом приватизації землі в Україні володіють 15,5 мільйона громадян. Але тільки шість мільйонів на сьогодні отримали акти на землю

Для того, щоб провести реформу в максимально стислі терміни, відмовитися від "фірм-прилипал", Кабмін уповноважив Держкомзем узяти на роботу додаткові кадри.

У той же час, за словами Юлії Тимошенко, уже сьогодні з регіонів приходять скарги на те, що деякі голови місцевих рад фактично відмовляються виконувати розпорядження уряду. Прем"єр пов"язала це з політичною боротьбою і розбалансованістю виконавчої вертикалі в країні. Тимошенко пообіцяла таким керівникам на місцях "солодке життя" — від ініціації в парламенті питання про дострокові вибори в цих населених пунктах, до жорсткіших заходів, про які можна тільки здогадуватися. "Саботувати земельну реформу я нікому не дозволю", — заявила голова уряду.

Для того, щоб відстежувати як плани Кабінету Міністрів реалізуються на місцях, відкрита багатоканальна телефонна лінія. Кожен, у кого виникли проблеми з отриманням акта на землю, може зателефонувати за безкоштовним номером 8 800 507 30 90.

Зараз ви читаєте новину «"Cаботувати земельну реформу не дозволю нікому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути