понеділок, 06 квітня 2009 17:33

Швидкого ефекту від саміту "Великої двадцятки" не буде

Швидкого ефекту від саміту "Великої двадцятки" не буде

Наприкінці минулого тижня у Лондоні відбувся антикризовий саміт так званої "Великої двадцятки" — 20-ти найпотужніших країн світу. Його формальні рішення виглядають істотними. Проте поки що рано стверджувати, що вони зможуть кардинально змінити ситуацію.

Одне з найбільш обговорюваних із ухвалених на саміті рішень — виділення на боротьбу з кризою $1,1 трлн. Якщо вимірювати по відношенню до сукупного світового валового внутрішнього продукту, сума за своєю вагою перевищує славнозвісний повоєнний план Маршала. Хоча якщо поглянути на структуру, то виявиться: насправді йдеться про значно менші кошти.

Найвагомішою частиною — близько $500 млрд — є надання додаткових коштів МВФ. Але сюди враховані $250 млрд, що вже належать фонду, $100 млрд, які минулого листопада виділила для нього Японія, та 75 млрд євро (тобто $101,1 млрд), що їх виділив раніше цього року Євросоюз. Тож насправді додаткові кошти для МВФ, про які ухвалено рішення на саміті, менші за $50 млрд.

Друга вагома частина — $250 млрд на покриття торговельних дефіцитів. Тут представники "двадцятки" враховують фінансування всієї зовнішньої торгівлі впродовж наступних двох років. Щодо запланованих додаткових сум на цей рік, то це близько $25 млрд.

Сума за своєю вагою перевищує славнозвісний повоєнний план Маршала

Через бажання перейти до менш сконцентрованого на США світу має бути здійснена емісія Спеціальних прав запозичення (СПЗ) на додаткові $250 млрд. СПЗ — це валюта, яку використовує Міжнародний валютний фонд і вартість якої визначається вартістю кошика з чотирьох валют: долара, євро, ієни та фунта стерлінгів. За кожною країною — учасницею МВФ зареєстрована певна кількість СПЗ, що приблизно відповідає кількості її голосів у фонді. Наприклад, у США нині 16,77% голосів, а в України — 0,63%. Нові СПЗ збираються роздати так, аби економіки, що розвиваються, отримали більше голосів. Утім, левова частка їх все одно лишиться у найрозвиненіших країн, які послугами МВФ не користуються. Економіки, що розвиваються, отримають від емісії невеликий зиск. До того ж МВФ — організація бюрократична, і перетягування каната щодо розміру квот для тієї чи іншої держави може тривати рік. Тому розраховувати сьогодні на якусь користь від цієї суми не варто.

Лишаються ще $100 млрд допомоги найбіднішим країнам. Частину цих коштів нададуть наступними роками з бюджетів розвинених країн. Частину — як запозичення на зовнішніх ринках для найбідніших. Також різноманітні банки розвитку мають отримати додатковий капітал, хоча його обсяг і час отримання коштів поки що не визначено.

Тож, незважаючи на гучні заяви про $1,1 трлн допомоги для виходу з кризи, справжня сума є меншою. Причому майже всі гроші мають узгодити країни-учасниці. Тому не варто очікувати від саміту миттєвого потужного ефекту.

Зараз ви читаєте новину «Швидкого ефекту від саміту "Великої двадцятки" не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути