пʼятниця, 22 червня 2018 07:55

Битимуть одразу по головах

Автор: REUTERS
  Шахтарі, чор­нобильці, ветерани АТО та афганці намагаються пробитися до будівлі Верховної Ради через кордон поліцейських і нацгвардійців 19 червня. Зібралося приблизно півтори тисячі людей. Вимагають переглянути систему пільг
Шахтарі, чор­нобильці, ветерани АТО та афганці намагаються пробитися до будівлі Верховної Ради через кордон поліцейських і нацгвардійців 19 червня. Зібралося приблизно півтори тисячі людей. Вимагають переглянути систему пільг

19 червня під Верховною Радою все відбулося швидко, ефектно і безглуздо: шахтарі й "афганці" прорвали поліцейський пікет і заштовхали "космонавтів" під портал парламенту.

А напередодні все сталося з точністю до навпаки: групу протестувальників, невдоволену парадом ЛГБТ-спільноти, "космонавти" задавили чисельністю — взяли в тісне оточення й поодинці спровадили до автозаків.

Ці дві події — ілюстратив. Президент Петро Порошенко й міністр внутрішніх справ Арсен Аваков показали, як вони діятимуть, коли в Києві розпочнуться масові протести. А люди, яким уже поперек горла і Порошенко, і Аваков, — продемонстрували сценарії своїх дій.

Пригадуєте шахтарські протести 1990-х, коли роботяги стукали касками по граніту на майдані Незалежності? Тепер ніхто по граніту не стукатиме. Битимуть одразу по головах міністрів і парламентаріїв.

В Україні — революційна ситуація. Але Петро Порошенко категорично відмовляється вчитися на помилках свого попередника — Віктора Януковича. Думає, що за допомогою кийків та автозаків можна здолати революційні настрої. Думає, що можна йти шляхом Януковича й прийти до інших результатів. Певен, що, прибираючи до рук усі державні закупівлі, стане найбільшим олігархом країни. Гадає, що, вигнавши з України Міхеіла Саакашвілі, зуміє дезорганізувати опозиційний рух. Сподівається, скуповуючи телеканали й запроваджуючи цензуру, зробити людей сліпими й керованими. Вважає, що крихти з барського столу Путіна, які він має, торгуючи з РФ, — це знак прихильності хазяїна: Путін його не зрадить, Путін його врятує.

Звернімося до соціології. За оприлюдненими в квітні 2018 року даними групи "Рейтинг", 75% опитаних вважають, що справи в Україні йдуть у неправильному напрямку. І тільки 14% — висловлюють протилежну думку, 11% — вагаються з оцінками.

Аналогічні результати у тому ж таки квітні представив Київський міжнародний інститут соціології: 75,3% вважають, що керівництво веде країну в неправильному напрямку, іншої думки — 10,4%.

І з такою соціологією Петро Порошенко покладається на кийки та автозаки?! Це навіть важко назвати наївністю. Це якась патологія! Одначе, якщо без емоцій, то ніяка це не патологія, — це система. Порошенко, Аваков, Луценко та інші політики — це уособлення системи, що вибудовувалася десятиліттями. У ній немає інорідних тіл. Кожне тіло з міністерським портфелем і розгодованою пикою пройшло ретельний відбір — тест на ступінь продажності, цинізму, нарцисизму.

Ці "тіла" впевнені, що система, яка винесла їх на вершину влади, вбереже їх і від падіння з вершини. І це правда: система своїх не здає. Але є суттєва поправка на час і навички суспільної поведінки: люди, які пройшли Майдан і війну, спершу б'ють у морду, а вже потім розмовляють.

Скоро осінь. Усе відбудеться швидко. А до того є час перечитати Тараса Шевченка. Щось, пригадую, писав класик про "кров ворожу".

Зараз ви читаєте новину «Битимуть одразу по головах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути