четвер, 07 жовтня 2021 06:11

Будапешт допомагає Москві знищити український транзит

1 жовтня російський Газпром зупинив транзит газу в Угорщину через Україну. Зробив це всупереч контракту на рік — з 1 жовтня ­2021-го до 30 вересня наступного року. Росіяни почали постачати газ в Угорщину через "Балканський потік" і трубопроводи Південно-Східної Європи. "Балканський потік" — це продовження "Турецького потоку". Тож газ в Угорщину постачатимуть через Болгарію та Сербію. Це начебто гарантує надійний транзит, кажуть у Газпромі.

— Угорщина протягом десятиліть отримувала газ через територію України. Ми жодного разу не порушували зобов'язань, — розповідає гендиректор "Оператора Газотранспортної системи України" 44-річний Сергій Макогон. — До того ж український маршрут економічно вигідний, бо є найкоротшим шляхом постачання газу в Угорщину. Це ставить під питання конкурентність і прозорість газових ринків Євросоюзу. Використання впливу Газпрому в політичних цілях треба зупинити. Тим більше на фоні шокуючого зростання цін на газ.

— Угорщина має особливі відносини з Росією. Завдала удару по наших відносинах. Ми відповімо. Не повинно бути ніякого жалю, — говорить міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, 40 років. — Засідання спільної міжурядової комісії з питань економічного співробітництва наприкінці вересня скасували. Ми знали, що туди летить російська делегація і що цю угоду підпишуть. Робитимемо й інші кроки для захисту національних інтересів.

Київ не має права втручатися в енергетичну політику Будапешта, каже голова адміністрації угорського прем'єра Гергей Гуйяш. Попередив, що його країна продовжуватиме блокувати вступ України до Північноатлантичного альянсу.

— Нафтогаз підготує звернення в суд. Але не одразу. Будуть консультації сторін. Питання не тільки в Газпромі. Без сприяння угорської сторони росіяни нічого не домоглися б, — говорить експерт з енергетичних питань 58-річний Михайло ГОНЧАР.

— Робити з Будапешта невинну жертву російських підступів не варто. Режим їхнього прем'єра Орбана залежний від поставок російської нафти й газу. Будучи країною — членом ЄС і НАТО, Угорщина максимально йде назустріч всім забаганкам Кремля. Вона не є країною, яка визначає, кому бути в Альянсі. Поки що ігнорував би подібні речі.

Будапешт порушив багатосторонні договори. Зокрема Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Остерігається штрафів з боку Брюсселя. Режим Орбана давно на гачку в керівництва Євросоюзу. Йому загрожує припинення фінансування низки позицій. Цей прецедент може стати доброю нагодою для Брюсселя поквитатися з Будапештом.

4,5 мільярда "кубів" транзиту не обернуться для нас економічною катастрофою. Газпром відповідно до принципу "транспортуй чи плати" відшкодує збитки.

У критичний момент Будапешт допомагає Москві знищити український транзит. Газпром "осушує" європейський газовий ринок, починаючи з травня цього року. Якраз шляхом зменшення постачання через Україну. Уже — до технічно критичного рівня.

Якби йому вдалося 1 жовтня запустити першу гілку "Північного потоку-2" (газопровід з РФ до Німеччини в обхід України. — ГПУ) і, через "Турецький потік" відправити частину газу в Угорщину, то через наш ГТС ішов би мізерний об'єм. Технічно не забезпечував би функціональність газотранспортної системи. Газпром мав би підстави звинуватити Україну в порушенні договору 2019 року й достроково його розірвати. Задумом було заблокувати Україні транзит і оголосити її винною. Країна — член ЄС і НАТО грає і проти союзників.

Що може зробити Україна?

— Адекватно відповідаємо на корпоративному рівні. Виграли Стокгольмський арбітраж (Газпром сплатив Нафтогазу $2,9 млрд боргу за недопоставлений газ для транзиту. — ГПУ). Зараз теж треба використовувати правові механізми.

Україна попереджала, що домінування Газпрому дорого коштуватиме Євросоюзу. Треба докласти спільних зусиль. 12 жовтня у Києві буде саміт "Україна — ЄС". Треба змусити Газпром грати за європейським енергетичним законодавством. Ми — частина європейського енергетичного простору. Адже традиційний маршрут через Україну і Словаччину дискримінували, порушивши головний принцип. Європейська комісія ще тільки осмислює, що відбувається на енергетичних ринках. Механізми примусу Росії до припинення газової агресії є. Головне — політична воля Брюсселя.

Зараз ви читаєте новину «Будапешт допомагає Москві знищити український транзит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути