середа, 28 липня 2010 05:42

Безлад у вищій освіті лише міцнішає

Здається, коли Табачник став міністром освіти, його не за те сварили. Викривали як затятого українофоба, а він від того тільки перетворився на героя для змаргіналізованої частини українців.

Поки міністр сварився на галичан і напівграмотно таврував "зрадниками і колаборантами" Степана Бандеру і Романа Шухевича, караван ішов далі. Дмитро Табачник фактично доконав систему незалежного зовнішнього оцінювання, запроваджену його попередником Іваном Вакарчуком.

Гадаю, це була чи не єдина реформа, здійснена за часів президента Віктора Ющенка. Здібні випускники шкіл із незаможних родин могли на рівні конкурувати з дітьми політиків, бо при вступі у вузи хабарі не мали вирішального значення. А міністерські чиновники не отримували від ректорів валіз із купюрами після вступних іспитів. Єдиною галуззю, яка поступово позбувається корупції, згідно із соціологічними опитуваннями проекту "Гідна Україна", була вища освіта.

Табачник фактично доконав систему незалежного зовнішнього оцінювання

Чому ректори дружним хором підтримали боротьбу Табачника із системою незалежного зовнішнього оцінювання? Ні, не зі страху перед крутим міністром із президентом за плечима. Надто привабливо замерехтіла перспектива повернення тіньових фінансових вливань.

А ось ще один доказ "професіоналізму" молодого міністра — тисячні черги заморених спекою і цілоденним очікуванням охочих подати документи для вступу під дверима приймальних комісій. Як не дивно, винятку не зробили навіть для тих регіонів, які гіпотетично прихильно ставляться до антиукраїнської риторики Табачника. Майбутні абітурієнти ночували і біля входу до Донецького національного університету.

Навряд чи такі черги свідчать про потяг людей до знань, який прокинувся з приходом Табачника у міністерське крісло. Скоріше це доказ безладу, який у системі вищої освіти лише міцнішає.

Почався навіть перший скандал з ознаками корупційності. Ректор Вінницького науково-технічного університету Борис Мокін описав у відкритому листі, як підлеглі Табачника намагалися здерти з нього "добровільний" внесок у якийсь благодійний фонд. Здається, що одним скандалом не закінчиться.

Зараз ви читаєте новину «Безлад у вищій освіті лише міцнішає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути