четвер, 21 лютого 2008 17:17

Безлад у "Нашій Україні" обіцяє цікаві пасьянси

Блок "Наша Україна — Народна самооборона" є чи не найстрокатішим зібранням яскравих персоналій та особистостей. Тут і праві націоналісти, і олігархи-інтернаціоналісти, й одвічні борці з "режимом", готові садити всіх і одразу, і відомі співаки та телеведучі.

Усіх їх об"єднував рейтинг почесного голови "Нашої України" Віктора Ющенка. Він стабільно гарантував хоч і не найбільшу, але впливову фракцію в парламенті. Але, зрештою, так і не вберіг її від неприхованого протистояння всередині блоку.

Звісно, ні про яку єдину партію на основі передвиборного блоку НУ-НС вже ніхто не говорить. Вихід із "Нашої України" Віктора Балоги та кількох депутатів не лише остаточно поховав надію на єдність у лавах НУ-НС, але й спровокував сумніви щодо долі демократичної коаліції. Втім, для масштабного переформатування парламентських сил і створення нової більшості в жодної з нинішніх політичних сил не вистачить ні голосів, ні юридичних підстав.  Адже для створення нової коаліції потрібне консолідоване рішення кожної фракції, а в середовищі НУ-НС прихильники такого сценарію в меншості.

Але безлад у лавах НУ-НС обіцяє набагато цікавіші пасьянси у стінах парламенту і поза ним.

Усіх їх об"єднував рейтинг Віктора Ющенка

По-перше, у Верховній Раді можливе утворення нового політичного гібрида: групи депутатів, які формально належатимуть до різних фракцій, але часто голосуватимуть спільно.  Насамперед, це ті, які вийшли з "Нашої України" і до яких можуть приєднатися "дисиденти" з інших фракцій. Якщо до групи неформально увійдуть представники Партії регіонів — а після призначення Раїси Богатирьової секретарем РНБО цим нікого не здивуєш — то така квазіфракція може виявитися доволі впливовою. Саме вона зможе визначати долю принципових голосувань, які зараз часто залежать від кількох голосів. Хоча нинішня демократична коаліція існуватиме юридично, у парламенті з"явиться новий гравець, який фактично визначатиме важливі кадрові призначення та зміни в законодавстві. Такою групою, вочевидь, керуватимуть у Секретаріаті президента та в середовищі прагматично налаштованих бізнесменів Партії регіонів, що гуртується навколо Ріната Ахметова.

По-друге, пертурбації в лавах НУ-НС остаточно довершать процес руйнації цієї політичної сили. Із наближенням президентських виборів у "Нашій Україні" відбудеться поляризація навколо двох імовірних кандидатів — Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко. Якщо нині чинні прем"єр та президент йтимуть на вибори окремо, кожен із них зможе запропонувати  учасникам "помаранчевого" блоку щось своє. Президент — участь у владі вже сьогодні, прем"єрка, зважаючи на свій високий рейтинг, таку перспективу, — завтра.

Зараз ви читаєте новину «Безлад у "Нашій Україні" обіцяє цікаві пасьянси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути