Ексклюзиви
вівторок, 17 січня 2012 10:16

"Беркутівцям" підняли зарплату майже втричі

Автор: малюнок: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Понад 2,2 млрд грн неефективно витратили на реформування внутрішніх військ в останні два роки, підрахували у Рахунковій палаті. Аудитори вважають, що мобільного й оптимального за чисельністю військового формування не створили, а коштів вистачає тільки на оплату праці, комунальних послуг, харчування особового складу.

— Тут є дві проблеми — загальнодержавна фінансова і недоліки реформування системи внутрішніх справ, — коментує колишній народний депутат трьох скликань Георгій Манчуленко, 48 років. — Починати треба з реформи. МВС зараз є міністерством міліції. А міліція мала б бути лише одним із його департаментів.

Внутрішні війська у теперішньому вигляді є пережитком радянського тоталітарного минулого. Вони дісталися нам у спадок від військ НКВС, які використовували для придушення внутрішнього спротиву режиму. Наприклад, після війни їх кидали на боротьбу з вояками Української повстанської армії.

Військові формування не повинні знаходитися у складі правоохоронного органу, яким є МВС. У демократичних країнах такого ніде немає. Як варіант реформування, варто було на базі внутрішніх військ створити підрозділ з правоохоронними функціями. Європейського зразка, наприклад жандармерію або Національну гвардію. Підрозділи останньої у нас ліквідовані 2000-го із суто політичних міркувань. 2008 року президент Віктор Ющенко вносив законопроект про створення Нацгвардії як незалежної структури на базі внутрішніх військ. Але парламентарії виступили проти — боялися, що президент отримає окреме військове формування, яке зможе застосувати на свій розсуд. Ці побоювання були і досі є необґрунтованими. Зараз же внутрішні війська існують, і ніщо не заважає президентові використовувати їх.

Реформа мала б чітко визначити, чим озброювати нове формування. Бо зараз внутрішнім військам бракує лише танків, авіації й систем протиповітряної оборони. Цим вони і відрізняються від Збройних сил. Звідси й ще одне принципове питання: яку державу ми будуємо — соціальну, правову чи поліцейську? У Рахунковій палаті кажуть, що гроші витрачені неефективно. Але все одно на репресивну машину, до  якої, окрім підрозділів Міністерства внутрішніх справ, можна зарахувати Прикордонну службу, прокуратуру, Службу безпеки, щороку збільшується фінансування. Так, на 2012-й у бюджет на них записали понад мільярд витрат. Столичним "беркутівцям", наприклад, підняли зарплату майже утричі — із 1700 гривень усередньому до понад чотирьох тисяч. А Збройні сили, які за чисельністю поступаються у кілька разів, мають виживати за рахунок того, що самі зароблять. Отак влада "дбає" про людей у погонах. Фактично, угроблює їх.

Зараз ви читаєте новину «"Беркутівцям" підняли зарплату майже втричі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути