четвер, 10 березня 2011 00:30

Банкіри нажилися на збитках підприємців

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Торік інфляція в Україні зростала швидше, ніж в інших країнах Співдружності незалежних держав. Ціни у нас підскочили на 9,4%, у Білорусі, Вірменії та Киргизстані все подорожчало на 8%, у Росії — майже на 7%.

— Наш показник ще й занижений. При його розрахунку не брали до уваги інфляційної складової експорту й інших товарів та послуг, які не входять у споживчий кошик, — пояснює економіст Володимир Лановий, 58 років. — Експорт обчислили у номінальних цінах: продали продукцію на 200 доларів, помножили її на офіційний курс і включили у валовий внутрішній продукт. А що інфляційна складова в експорті сягає 20 відсотків — на це не зважали. Якщо її врахувати, то ВВП зріс не на 4 відсотки, а на 2,8. Відповідно й інфляція — не 9,4 відсотка, а 14. Додайте до цього інші невраховані фактори, скажімо, підняття цін на авіаквитки. Отримаємо щонайменше 15 відсотків.

Низький рівень інфляції у Росії та Грузії можна пояснити жорсткішою фінансовою політикою. В Україні інфляцію роками накручували штучно — Нацбанк друкував гроші. Це було на користь фінансовим групам, які раділи постійному надходженню ресурсів до своїх банків. Промисловість від цього страждала, бо висока інфляція дає вищі відсоткові ставки. Тобто на збитках підприємців нажилися банкіри. Споживчий сектор не зростав, доходи людей знижувалися.

Якщо уряд і далі діятиме так, то наприкінці року інфляція може сягнути 18 відсотків. Вести ощадливу політику, повертати борги іноземним установам і не позичати нові суми уряд не зможе. Тільки за відсотками по кредитах слід повертати 40 мільярдів гривень. Навіть якщо Міжнародний валютний фонд підкине 6 мільярдів гривень, цього не вистачить для утримання фінансової ситуації. Усе може закінчитися масштабним дефолтом.

Зараз ви читаєте новину «Банкіри нажилися на збитках підприємців ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути