вівторок, 24 жовтня 2017 07:25

Австрія отримала наймолодшого у світі прем'єра

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.netdna-cdn.com
  Себастьян Курц зробив Австрійську народну партію більш правою, тому вона перемогла на парламентських виборах
Себастьян Курц зробив Австрійську народну партію більш правою, тому вона перемогла на парламентських виборах

В Європі набирають популярності праві політсили

15 жовтня на виборах в Австрії більшість голосів отримала консервативна Австрійська народна партія на чолі з 31-річним Себастьяном Курцом. Здобули 31,5% голосів. Отримають у парламенті найбільше мандатів — 61 із 183.

На другому місці соціал-демократи. Третьою фінішувала ультраправа Партія свободи. Усього до парламенту увійдуть п'ять політсил. Після створення коаліції уряд очолить Себастьян Курц, ставши наймолодшим прем'єром у світі.

Себастьян Курц — син інженера й шкільної вчительки. Навчався на юридичному факультеті Віденського університету. Політичну кар'єру почав у 17 років — вступив до молодіжного крила АНП. У 23 очолив її віденський відділ. У 27 років став міністром закордонних справ.

— Світова тенденція до обрання молодих політичних лідерів — це криза західної демократії, — говорить експерт із зовнішньої політики Олексій Куроп'ятник, 58 років. — Курц змінив напрям своєї партії. Зробив її більш правою, від чого вона перемогла на виборах. Її союзник Партія свободи також орієнтується на праві тенденції. Кількість населення, яке підтримує таку політику, збільшується у всьому світі.

Соціалістичні та ліберальні політсили не спроможні тривалий час вирішувати економічні проблеми. Їхня орієнтація на незахищені верстви населення не знаходить підтримки в країнах старого Заходу.

Чи може ця тенденція торкнутися України?

— Наше суспільство потребує зміни в політичних пріоритетах за прикладом Австрії. Крах комуністичної ідеології зруйнував ідеал соціальної рівності, орієнтацію на безробітних, непрацездатних, пенсіонерів. Вони не є креативним та економічно активним класом. Не можуть суттєво впливати на життя країни. Маємо розвивати економіку, а не перерозподіляти ресурси.

У нас відсутній навіть прообраз Курца. Державна еліта не має твердої, обґрунтованої політичної та економічної теорій. Немає й лідера, який міг би втілювати потрібні ідеї. Ніхто не розуміє, як створити в Україні заможне суспільство й за якої політичної системи це можливо. Орієнтуються на знедолених, яких можна купувати за гречку. А не на економічно активних і незалежних.

Яка буде політика Курца?

— Нового канцлера цікавить перебудова ЄС за програмою президента Франції Еммануеля Макрона (пропонує створити спільні сили швидкого реагування, підрозділи цивільної оборони і бюджет. — ГПУ). А також — проблема міграції, що викликала кризу в країнах Євросоюзу. Курц ставиться до мігрантів досить негативно. Він був одним з ініціаторів закриття балканського каналу, через який біженці потрапляли в Європу. Провадитиме політику на зменшення кількості біженців в Австрії.

Його діяльність позначиться на Україні?

— Українсько-австрійські відносини не зміняться. Щодо Криму та Донбасу Курц висловлювався проукраїнськи. Але Партія свободи, з якою він може утворити коаліцію, за Росію. Її лідер Ханс-Крістіан Штрахе у передвиборчих виступах підтримував анексію Криму. Та не думаю, що вони зможуть просувати ці позиції в уряді.

Зараз ви читаєте новину «Австрія отримала наймолодшого у світі прем'єра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути