Ексклюзиви
вівторок, 28 вересня 2010 04:00

Атомні станції прив"язали до Росії

Російський держконцерн "ТВЕЛ" будуватиме в Україні завод із фабрикації ядерного палива. Нове підприємство почне працювати 2013-го.

— Лише дві компанії брали участь у конкурсі: російська "ТВЕЛ" та "Вестінгаус", яку я назвав би міжнародною, бо в ній присутній і американський капітал, і японський, і казахський. На жаль, чому переміг саме "ТВЕЛ", достовірної інформації на сьогодні немає. Це досить закритий конкурс, — коментує 55-річний Володимир Саприкін, директор енергетичних програм Центру Разумкова. — З одного боку, з Росією нашим урядовцям працювати легше — вона знайома, немає мовних проблем. З другого — це натяк, що реально диверсифікації у постачанні свіжого ядерного палива, скоріше за все, не буде. А компанія "Вестінгаус" можливо, взагалі піде з України.

Саме будівництво заводу є слушним, це вигідно. Щороку потрібно 620 тепловиділяючих збірок (ТВЗ). А завод до 2013 року має виробляти 400 ТВЗ. Поза тим, у нас діє енергетична стратегія, де йдеться про альтернативне енергопостачання. Зараз цим рішенням уряд поставив його під більший знак питання.

Новий завод випускатиме паливні стрижні і ТВЗ в еквіваленті 200 т урану на рік та цирконієві і нержавіючі комплектуючі виробів в еквіваленті 400 т урану на рік. До 2020-го потужності заводу зростуть удвічі й Україна зможе себе повністю забезпечувати власним ядерним паливом.

Український ринок ядерного палива оцінюють у $400 млн щороку. "ТВЕЛ" є монопольним постачальником ядерного палива для АЕС України.

Зараз ви читаєте новину «Атомні станції прив"язали до Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути