Ексклюзиви
вівторок, 01 лютого 2011 12:19

Янукович зробив безглузду заяву

Янукович зробив безглузду заяву

Президент України Віктор Янукович два дні був на економічному форумі у швейцарському місті Давос.

— Ця поїздка відбулася на тлі припинення існування української зовнішньої політики, — зазначає президент Центру європейських і трансатлантичних студій Олексій Коломієць, 49 років. — З наявної інформації можна зробити висновок, що фактично Януковича у Європі і США вже не сприймають. Контури ізоляції української влади стають усе більш помітними. У цій ситуації президент робить відчайдушні спроби зберегти своє обличчя. Організовує хоч якісь зустрічі і видає їх за успіхи.

Прикро те, що Янукович і його радники у міжнародній політиці таким чином склали програму перебування у Давосі, що самі себе виключили з найважливіших заходів форуму. Президент засвітився лише на одіозному бізнес-ланчі у Віктора Пінчука та підписав угоду з Азербайджаном про постачання скрапленого газу. Між тим на сесіях лідери країн обговорювали геополітичну картину світу після виходу зі світової економічної кризи. Хоча й про вихід з неї, можливо, говорити передчасно. По-друге, велася дискусія про перерозподіл світових центрів впливу на тлі швидкого розвитку нових країн і регіонів. Зокрема, Китаю, Індії, Бразилії, Південної Кореї, Індонезії, Тихоокеанського регіону, Південно-Африканської Республіки, Південної Америки тощо. Ігноруванням цих дискусій керівництво України показало глибинний провінціалізм і повну втрату орієнтації у міжнародних координатах.

Поїздки Януковича за кордон зменшуються і за кількістю, і за інтересами. Вояж до Давоса ще раз показав безпорадність нашої влади, і це матиме для України важкі наслідки. Не хотілося, щоб до нас застосували такі санкції, як до Білорусі. Але державі доведеться виходити з безладу у зовнішній політиці набагато довше, ніж з економічного краху.

Заява Януковича про отримання безвізового режиму з Євросоюзом до кінця цього року — це прояв його відчаю. Краще такі безглузді заяви не виголошувати. Цього неможливо досягти навіть за ідеальних умов дотримання демократії в Україні. А тепер і поготів, беручи до уваги ситуацію з екс-міністром економіки Данилишиним та переслідуванням опозиції.

Зараз ви читаєте новину «Янукович зробив безглузду заяву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

76

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути