середа, 09 грудня 2009 17:11

Янукович і Тимошенко закріпилися у фаворитах президентських перегонів

Лідером президентських перегонів залишається Віктор Янукович. За нього голоси віддали б 30% респондентів. На другому місці Юлія Тимошенко — 21%. Далі йдуть Арсеній Яценюк — 8,5%, Володимир Литвин — 7,1%, Віктор Ющенко — 5,9%, Петро Симоненко — 4,8%. Про такі результати повідомив Борис Сагалаков, директор Всеукраїнської соціологічної служби.

У другому турі за лідера "регіоналів" готові проголосувати 38,5% виборців, а за керівника уряду — 30,6%. Проти всіх висловилися б 27,8% громадян. Дослідження проводили з 22 листопада до 1 грудня в усіх областях, Автономній Республіці Крим і Києві. Опитали 4,8 тис. респондентів. Статистична похибка становить 1,5%.

Про серйозний відрив Януковича та Тимошенко від конкурентів свідчать і дані іншої соціологічної служби. Але при цьому зафіксували помітне скорочення розриву між лідерами президентських перегонів. Так, за даними Центру економічних та політичних досліджень "Київ — 21 століття", Янукович випередить Тимошенко в першому турі на 3,3%. Матимуть 27,1% та 23,8% підтримки виборців відповідно.

Директор центру Юрій Житняк на прес-конференції в УНІАН підкреслює:

— Якщо президентом стане Тимошенко, то кризі буде кінець — усе швидко заспокоїться в країні. А в разі перемоги Януковича тому доведеться дуже постаратися, щоб нейтралізувати фактор Тимошенко.

Інші учасники президентських перегонів значно відстають від лідерів, підтверджують дані опитування центру. Петра Симоненка готові підтримати 5,1% респондентів, Арсенія Яценюка — 4,9%, Володимира Литвина — 3,7%, Віктора Ющенка — 3,5%, Сергія Тігіпка — 2,9%. Проти всіх висловилися 10,95% опитаних, а 13,7% вагалися щодо відповіді.

Загалом 42,4% українців заявили, що однозначно візьмуть участь у виборах, "скоріше так" — 27,3%, "скоріше ні" — 13,1%, "однозначно ні" — 9,6%, "складно відповісти" — 7,8%.

Опитування Центру "Київ — 21 століття" провели з 1 по 5 грудня.

Частина виборців буде відходити від малоконкурентних кандидатів

Серйозний відрив Януковича та Тимошенко від переслідувачів дає підстави експертам стверджувати, що третьому кандидату не вдасться втрутитися у їхнє змагання.

— Ми не бачимо шансів, замало часу для того, щоб цей третій, навіть людина досить відома, як Володимир Литвин, могла втрутитися в боротьбу цих фаворитів, — заявляє на прес-конференції в УНІАН Микола Михальченко — доктор філософських наук, професор, член-кореспондент Національної академії наук.

Із розвитком передвиборної кампанії відбуватиметься радикалізація громадської думки, переконаний Михальченко. Частина виборців буде відходити від малоконкурентних кандидатів:

— Є таке психологічне почуття — більшість хоче бути з переможцем. І опинитися в ситуації, коли голосував за того, хто посів 17-е місце, — не досить комфортно. І тому можуть висловитися інколи всупереч своїм попереднім ціннісним та ідеологічним орієнтаціям.

Зараз ви читаєте новину «Янукович і Тимошенко закріпилися у фаворитах президентських перегонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути