середа, 20 січня 2010 18:31

Янукович і Тимошенко поміряються силами

Лідер української опозиції Віктор Янукович і прем"єр-міністр Юлія Тимошенко зустрінуться у другому турі президентських виборів 7 лютого. Офіційні результати першого туру виборів, який відбувся в неділю, свідчать про жорстку боротьбу попереду.

За даними Центральної виборчої комісії, після підрахунку 97,44% бюлетенів Віктор Янукович тримає тверду першість з 35,33% — це менше необхідних для повної перемоги понад 50% голосів. Тимошенко має 25,02%.

Результати демонструють, що протистояння в другому турі буде запеклим. Аналітики очікують, що Тимошенко може забрати більшість голосів кандидатів, які не вийшли до другого туру. Януковичу буде набагато важче розширити свою базу підтримки за межі російськомовного Сходу країни.

— Результати Тимошенко, можливо, є кращими, ніж очікувалося, а якщо подивитися, куди підуть голоси інших кандидатів, то вона має більше шансів на перемогу, — каже Йоанна Горська, заступник голови відділу євразійських досліджень компанії "Exclusive Analysis".

Після невдалої спроби перемогти в першому турі, Янукович зробив вигляд, що все в порядку.

— Більш як 70 відсотків виборців голосували проти чинної влади та за зміни, які я запропонував у своїй програмі, — зазначає він.

Голоси прихильників колишнього голови Національного банку Сергія Тігіпка, який посів третє місце з 13%, можуть зіграти важливе значення, наголошує Горська. Він, як і кандидат, який зайняв четверте місце, колишній міністр закордонних справ Арсеній Яценюк, прохолодно поставився до пропозицій від табору Тимошенко. Але він незалежний кандидат та не має власної партійної структури, отже, його прихильники вільні голосувати за кого захочуть.

Янукович заявляє, що намагатиметься отримати підтримку виборців інших претендентів на президентство.

— Я готовий частково включити програми інших кандидатів у свою виборчу програму, — каже він.

Тимошенко поспішила на Схід країни в Луганськ, де в лікарні стався вибух балонів із киснем, який забрав життя семи людей.

Перемога Тимошенко в лютому може бути кращим результатом для української економіки

Міжнародні спостерігачі за виборами від ОБСЄ відзначають, що голосування відбулося "на високому рівні", та був продемонстрований значний прогрес у порівнянні з попередніми виборами. Але вони говорять, що закон про вибори потребує роз"яснення. За їх словами, рішення суду про голосування на дому, прийняте в останню хвилину, та необґрунтовані звинувачення у масових фальсифікаціях підірвали довіру громадян.

Гостра на язик Тимошенко напередодні голосування висунула різкі звинувачення про плани штабу Януковича проводити масові фальсифікації на виборах.

Виборці покарали чинного президента Віктора Ющенка, одного з лідерів помаранчевої революції, за безперервні політичні протистояння. За результатами виборів він отримав приблизно 6% голосів.

Аналітики зазначають, що перемога Тимошенко в лютому може бути кращим результатом для української економіки, адже вона сприятиме скорішому відновленню призупиненої програми Міжнародного валютного фонду. Після того, як Київ не дотримався обіцянки контролювати дефіцит бюджету, МВФ призупинив дію своєї програми допомоги в обсязі $16,4 млрд.

Аналітики кажуть, що в разі перемоги Януковича в лютому, скоріше за все, відбудуться дострокові парламентські вибори, які тільки заважатимуть економічному відновленню країни.

— Якщо переможе Тимошенко, то стабільність, напевне, повернеться швидше, адже вона має домінуючу позицію в парламенті, — додає Горська.

Зараз ви читаєте новину «Янукович і Тимошенко поміряються силами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути