вівторок, 17 липня 2018 07:30

Американці підтримують наші позиції, бо вони збігаються з їхніми

Автор: REUTERS
  Президент України Петро Порошенко й міністр оборони США Джим Маттіс поспілкувалися перед робочою вечерею під час саміту НАТО. 11 липня 2018 року, Брюссель, Бельгія
Президент України Петро Порошенко й міністр оборони США Джим Маттіс поспілкувалися перед робочою вечерею під час саміту НАТО. 11 липня 2018 року, Брюссель, Бельгія

— Трамп хоче привести до тями європейських партнерів. Вони розслабилися, втратили геополітичне мислення й поклали на інших відповідальність за власну безпеку, — каже політолог Олександр Палій, 43 роки.

11–12 липня в Брюсселі відбувся саміт Північноатлантичного альянсу. Президент США Дональд Трамп звинуватив європейські країни в тому, що вони мало платять і затримують внески до бюджету НАТО.

— Німеччина підтримує Альянс із витратами трохи більше одного відсотка від внутрішнього валового продукту. Фактичний внесок США — 4,2 процента. При цьому німці платять мільярди євро за газ Росії, — обурився 72-річний Дональд Трамп під час зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. — Штати захищають Німеччину та Францію. Ми захищаємо кожного в Європі. А вони платять мільярди Росії. Ми не можемо це так залишити.

— Стосунки старої Європи й Сполучених Штатів погіршилися давно, — продовжує Олександр Палій. — Ситуація виглядає так, що європейські країни дають РФ гроші. Вона на них будує ракети й ними ж загрожує Заходу.

На перший погляд може здатися, що Трамп поводиться агресивно. Але це не так. Він не вимагає підвищення членських внесків. Хоче, щоб ці країни збільшили витрати на власний оборонний комплекс. Кожна держава має вносити у спільну безпеку рівномірні ресурси. Це 2 відсотки валового внутрішнього продукту. США витрачають удвічі більше. Трамп не хоче, аби Вашингтон платив за всіх.

Які інтереси України в цьому конфлікті?

— Вони навколо "Північного потоку-2" (газопровід із Росії у Німеччину в обхід України. Якщо його побудують, наша держава втрачатиме щорічно майже $2 млрд за транзит газу. — ГПУ). Америка на наших позиціях. Трамп виступає проти побудови цього газопроводу. Поява "Північного потоку-2" полегшить агресію РФ проти України. Через нашу територію проходить половина всього транзиту російського газу. Якщо ми його одномоментно вимкнемо, для Москви це буде суттєва проблема. Це наш важіль впливу на агресора. Якщо весь транзит піде через "Північний потік-2", Росії стане значно легше розв'язати масштабну агресію проти України. Американці підтримують наші позиції, бо вони збігаються з їхніми. США зацікавлені в тому, щоб Росія не мала важелів впливу на Європу. Трамп хоче, аби до ЄС ішов американський скраплений газ, а не російський.

Як можна оцінити зустріч Порошенка з Трампом, яка відбулася під час саміту? Президент України заявив, що підготував американського колегу до переговорів із Путіним.

— Сам факт, що зустріч відбулася — вже успіх. Трамп скасував майже всі свої двосторонні переговори, а з Порошенком — ні. Спілкувалися близько години. Говорили про "Північний потік-2", введення миротворців на Донбас, російську агресію.

Як для України пройшов саміт НАТО? Які позитивні й негативні моменти можна відзначити?

— Зважаючи на спробу блокування всіх рішень "Україна-­НАТО" з боку Угорщини, зустріч пройшла вдало (напередодні Будапешт попередив, що дає згоду на участь Києва в саміті й блокуватиме будь-яке рішення щодо України через закон про освіту. — ГПУ). Нам удалося донести свої побажання до партнерів. Але поведінка Угорщини демонструє, що одного з членів НАТО можна купити. Він — за російські гроші готовий імітувати обурення звичайним законом.

Зараз ви читаєте новину «Американці підтримують наші позиції, бо вони збігаються з їхніми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути