четвер, 02 лютого 2012 07:15

Американці змінюються під характер сучасної війни

Сполучені Штати до 2022 року скоротять військовий бюджет майже на $500 млрд. За новою оборонною стратегією, зменшиться чисельність сухопутних військ і підрозділів морської піхоти. Пентагон відкладе замовлення на нові літаки-"невидимки" та поступово ліквідує застаріле покоління кораблів флоту і літаків авіації.

— Зменшення фінансування сухопутних військ свідчить про те, що адміністрація президента Обами не планує масштабних наземних війн, — каже директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов, 56 років. — Військова операція в Лівії навчила, що тотальне бомбардування значно дорожче й менш ефективне, ніж використання спецпідрозділів "морських котиків". Американці змінюються під характер сучасної війни.

Державний борг Америки до 2015-го може сягнути 20 трильйонів доларів — це удвічі більше, ніж було 2008 року. Тому вихід один — економія. Республіканська опозиція пропонує зменшувати соціальні видатки, що дуже невигідно демократам напередодні президентських виборів. Адміністрація Барака Обами пов'язана з фінансовими колами, а республіканці — з нафтовими компаніями та підприємствами військово-промислового комплексу. ВПК не створює погоди на ринку праці в США, тому демократи економлять там, де їм вигідніше, — на армії.

Могутність США базується на військовій перевазі, технологічній першості, фінансовій системі та масовій культурі. Якщо вони не матимуть найсильніших у світі збройних сил, то доведеться скоротити споживання на 40 відсотків. Якщо завалиться фінансова система долара, втратять технологічну і військово-технічну першість — станеться те саме. Пентагон переносить увагу з війн в Афганістані та Іраку на країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону та Близького Сходу. Так Штати оптимізують напрямки зовнішньополітичної загрози. Росія поки що сприймається конкурентом, але не є реальною загрозою. Інша річ — Китай, який через збільшення свого економічного впливу витісняє американців. Тому Штати будуватимуть нові бази в Австралії та Азії, щоб контролювати видобуток і транспортування нафти. Фінансовому капіталу потрібна нафта, а не тривала війна в Ірані. Іще одна причина — арабські монархії, які мають значні фінансові накопичення. Їх можна переконати вкладати гроші в американські боргові зобов'язання, щоб відтягнути крах глобальної фінансової системи.

Зараз ви читаєте новину «Американці змінюються під характер сучасної війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути