середа, 25 квітня 2012 06:30

Якби Тимошенко була на свободі — ніякого об'єднання не було б

Автор: фото з сайта www.gazetavv.com
  Володимир Фесенко: ”Попереду ще узгодження партійного списку, в якому може бути чимало протиріч”
Володимир Фесенко: ”Попереду ще узгодження партійного списку, в якому може бути чимало протиріч”

Лідери "Батьківщини" Юлія Тимошенко та "Фронту змін" Арсеній Яценюк підписали "Декларацію єдності". Вони сформують єдиний список на парламентських виборах та узгодять своїх кандидатів у мажоритарних округах. Єдиний список складуть на основі партії "Батьківщина" як найрейтинговішої опозиційної сили. Його очолять Юлія Тимошенко і Арсеній Яценюк як опозиційні політики з найвищим рейтингом, ідеться у документі.

— Це об'єднання є політико-правовою крапкою, що її поставили "Фронт змін" та "Батьківщина", — вважає 53-річний Володимир Фесенко, керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента". — Але документ — лише декорація об'єднавчого процесу. Попереду ще узгодження партійного списку, в якому може бути чимало протиріч. Інша потенційна небезпека для об'єднання — визначення кандидатів по мажоритарних округах. Тут підтягнеться ще й "Свобода", з якою теж треба рахуватися.

Цілковитої довіри між "Батьківщиною" і "Фронтом змін" немає. Про злиття партій у декларації не йдеться. Яценюк зберігає юридичну самостійність — про всяк випадок, аби було куди повернутися в разі якихось проблем.

Об'єднує ці сили бажання перемогти владу на виборах, а роз'єднати може і розподіл посад у парламенті, й визначення єдиного кандидата від опозиції. Якби Тимошенко була на свободі — ніякого об'єднання не було б. "Батьківщина" обійшлася б без Яценюка, і він не потребував би ніяких єднань. Коли Тимошенко ізольована, йому належить статус фактичного лідера. Він сподівається зробити це лідерство постійним, ставши кандидатом від опозиції на президентських виборах. І це головна розбіжність, бо "Батьківщина" хоче насамперед звільнення Тимошенко.

Інші опозиційні політсили діятимуть по-різному. "Свобода" домовлятиметься з ними по мажоритарці, в єдиний список вони навряд чи підуть. "Удар" Віталія Кличка мотивації об'єднуватися не має: від неучасті в ньому він тільки виграє. Рейтинг Кличка зараз близько 8 відсотків, і для його зростання логічно не об'єднуватися. Тим більше, зараз на "Удар" ідуть інформаційні атаки з боку деяких представників "Батьківщини". Тому є ризик, що в можливому об'єднанні Кличко візьме на себе весь негатив.

Щодо Наталі Королевської, то її особисті стосунки з лідерами "біло-червоних" свідчать, що місця у списку їй не знайдуть. Але, враховуючи її рейтинг, з об'єктивної точки зору вони мали б її запросити. Така ж ситуація з Анатолієм Гриценком. Але в нього інша проблема — складні взаємини з Яценюком і, меншою мірою, з Турчиновим. Анатолій Степанович запальний чоловік, він неодноразово різко критикував і того, й того. Тому це також створює суб'єктивні проблеми для його входження до списку. Хоча користь це дало б усім.

Зараз ви читаєте новину «Якби Тимошенко була на свободі — ніякого об'єднання не було б». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути