Ексклюзиви
пʼятниця, 22 березня 2013 00:15

"Академія наук відімре тихо і спокійно"

За кількістю дослідників Україна опустилася до найнижчого рівня у Європі, йдеться у проекті рекомендацій слухань парламентського комітету з питань науки і освіти. В Україні працюють 3,3 тис. науковців. Польща має 6,4 тис. науковців, Чехія — 8,8 тис., Німеччина — 11,5 тис.

— Наша проблема не стільки в кількості науковців, як у їхній якості, — вважає філософ Сергій Дацюк, 46 років. — Критеріїв якості науки не багато — статистичний показник цитування науковців, кількість Нобелівських лауреатів або просто визнаних в усьому світі вчених та вплив науки на реальні доходи кожного громадянина. І тут варто спитати: скільки у нас відкриттів, новітніх технологій? Мало. Натомість кандидатів наук постійно більшає.

У нас науку оцінюють через кількість захищених дисертацій та кількість людей з науковими званнями. Хоча сьогодні це не має жодного стосунку до науки. Дисертації захищають свої серед своїх. Це лише ознака належності до певного "цеху". В Україні можна бути вченим, не захистивши дисертацію, або не бути вченим, захистивши її. Можна навіть вивести прямо обернену залежність: чим більше професорів та дисертацій, тим менше науки.

Кожен суспільний інститут має свою інерцію життя. Нинішня Академії наук і вся система, яка обертається навколо неї, не може існувати в теперішньому вигляді. Вона ще певний час функціонуватиме за інерцією. Зрештою все це відімре тихо й спокійно, без будь-яких реформ та революцій. Питання, що ми отримаємо на місце старої системи. Глобалізація розмиває монопольне право державної бюрократії на науку. Нові наукові інституції будуть усе менше пов'язані з державою. Тон задаватимуть приватні транснаціональні корпорації та самоврядні громади.

Вітчизняна наука має дві проблеми. Перша, глобальна — споживацька орієнтація на те, що дає швидкий прибуток. Сучасні дослідники втратили благородну мотивацію, загубили гуманістичні горизонти розвитку. Науці треба переосмислити цю кризу в середині себе та зробити революційні кроки вперед. По-друге, в Україні, з точки зору науки, кожна наступна влада тупіша попередньої, бо зменшує обсяги її фінансування. В мене є серйозна підозра, що наступна влада буде ще дурнішою.

Зараз ви читаєте новину «"Академія наук відімре тихо і спокійно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути