четвер, 07 травня 2009 17:27

Як примирити ветеранів Великої Вітчизняної та УПА?

День Перемоги знову нагадує про досі невирішену проблему — примирення між ветеранами війни та вояками Української повстанської армії. Чи можливо це зробити і як?


Ірина Бекешкіна, 56 років, науковий керівник фонду "Демократичні ініціативи":

— І ті, й ті певний час воювали проти фашизму. А потім у кожного була своя правда: в одних — незалежна Україна, у інших — Радянський Союз. Але навряд чи вони зрозуміють, що є більші цінності, ніж минуле — сучасна Вітчизна, майбутнє нащадків. Мабуть, їх зможуть примирити тільки діти. Владу вони не послухають.

Тарас Чорновіл, 44 роки, народний депутат:

— Єдиний спосіб — перестати їх примирювати. Тим паче, що справжніх ветеранів з обох боків лишилося мало. До 2004 року між ними не було серйозних конфліктів. Існувало навіть кілька невеликих ветеранських організацій, що об"єднували й одних, і других. 1990 року один із таких осередків очолив Ігор Юхновський. Протистояння виникло, коли Віктор Ющенко захотів 9 травня 2005 року всіх помирити і вивести на один парад. Відтоді спокою немає.

Володимир Голобородько, 68 років, письменник:

— Воїни УПА готові примиритися, бо вони борці за свободу, незалежність, демократію. А ветерани Червоної армії здебільшого сталіністи, які воювали за тоталітарний режим. Тому примирити їх важко. Але час працює на УПА. Бо Україна — демократична держава, з"являється нова інформація про ті події. Наш президент багато робить у цьому напрямі. Із часом українці різних переконань порозумнішають. Справа ще й у фінансах. Воякам УПА треба дати такі ж пенсії й пільги, як учасникам бойових дії. Деякі західні області це вже роблять.

Тетяна Крупицька, 25 років, журналіст:

— Моєму дідусеві 92 роки, він воював у Другу світову в лавах Червоної армії. Дуже лояльно ставиться до УПА, бо не любить усе, що пов"язано з комуністами і Радянським Союзом. Його родину у 1930-ті розкуркулили. Розповідав, що на війні солдати для радянських генералів були "гарматним м"ясом". З Японії їх відправляли при 30-градусному морозі в холодних вагонах. Але боюсь, що скоро примиряти буде нікого. Серед моїх знайомих більшість рядових фронтовиків уже повмирали.

Ігор Мазур, 36 років, голова Київської організації УНА-УНСО:

— Справжні фронтовики не мають ніяких ворожих стосунків із вояками УПА. Мій дід був поранений під Віднем. Коли я розпитував його про бандерівців, то він казав: "Це були хлопці з лісу, які воювали за свою землю". Ворожнечу підігрівають колишні енкаведисти, тиловики, політруки, які непогано жили в ті часи і зараз гарно виглядають. До цього долучається Росія, якій підгавкують наші дешеві політики. Треба більше знімати документальних і художніх фільмів не тільки про УПА, а й про петлюрівців, січових стрільців, дисидентів.

Зараз ви читаєте новину «Як примирити ветеранів Великої Вітчизняної та УПА?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути