вівторок, 19 березня 2019 07:40

Ахметов продає українцям електроенергію вполовину дорожче, ніж Угорщині

Україна в лютому закуповувала електроенергію у вітчизняних вугільних електростанцій на 45% дорожче, ніж Європа. Середня ціна становила 2167 грн/МВт. Тариф виріс на 16%, порівняно з січнем. Це новий рекорд за всю українську історію, повідомили журналісти видання "Наші гроші". Водночас на Угорській енергетичній біржі електроенергія коштувала 49,56 євро, або близько 1530 грн/Мвт.

В Україні найбільшим постачальником "вугільної" електроенергії є група ДТЕК Ріната Ахметова. На експорт іде електроенергія з Бурштинської і Добротвірської теплоелектростанцій. Вони розташовані в Бурштинському енергоострові, що від'єднаний від енергосистеми України та синхронізований із європейською.

Ці ТЕС спочатку дорого продають свою електроенергію "Енергоринку", а потім дешево викуповують її назад за ціною оптового ринку для продажу за кордон. На 2018 рік розбіг цін був такий: ДТЕК продавав "Енергоринку" за ціною 1,8 грн за кВт/год, а потім викуповував за 1,59 грн за кВт/год. У річному вимірі компанія Ріната Ахметова заробила на цьому 1,3 млрд грн.

— У Євросоюзі діє конкурентний ринок електроенергії. В Україні Ахметов має монополію і може встановлювати будь-які ціни, — говорить експерт з енергетики Михайло Гончар, 55 років. — Його тарифи легалізовані Національною комісією регулювання енергетики й комунальних послуг. Вона обслуговує інтереси ахметовських компаній.

Конкурентний ринок електроенергії в нас має запрацювати з 1 липня поточного року, згідно прийнятого закону. Постачальник енергії зможе укладати договір напряму зі споживачем. До цього в нас було оптове постачання через державне підприємство Оптовий ринок електроенергії. З липня не лише Ахметов зможе укладати договори на постачання енергії (станом на 6 березня є 348 компаній з ліцензіями на відповідну діяльність. — ГПУ). Таким чином люди матимуть можливість обирати. Утвориться здорова конкуренція. Постачальники стримуватимуть один одного.

Ахметов хоче зберегти панівне становище на ринку. Тому скуповує обленерго. Саме вони дають вихід на кінцевого споживача. Якщо йому вдасться це, він заблокує доступ до користувачів іншим постачальникам і збереже монополію. Поставить перед ними умову: "Плати мені, тоді отримаєш вихід на споживачів".

Зараз ви читаєте новину «Ахметов продає українцям електроенергію вполовину дорожче, ніж Угорщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути