пʼятниця, 29 липня 2016 06:20

Адвокати керівників ОПЗ розкажуть послу США про порушення з боку НАБУ

Українські адвокати чекають на зустріч із послом Сполучених Штатів Америки. Мають намір повідомити про фальсифікацію матеріалів і процесуальні порушення Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і суддів Солом'янського райсуду столиці. Зокрема, у справі Одеського припортового заводу.

Про це на прес-конференції в Києві 25 липня заявив 44-річний Ігор Черезов, адвокат голови наглядової ради ОПЗ Сергія Переломи.

Перелому й першого заступника директора заводу Миколу Щурикова затримали 14 липня. Звинуватили в розтраті 205 млн грн. Першого суд заарештував до 9 вересня, призначив 80 млн грн застави. Щурікова відпустили, бо не змогли оголосити підозру.

Адвокати збираються запитати посла США, на яких підставах НАБУ непублічно посилається "на якихось американців із ФБР", що нібито керують незаконними діями бюро.

— НАБУ щодня чинить процесуальні порушення, обмежує права адвокатів. Національна асоціація адвокатів звернулася до міжнародних адвокатських асоціацій та ООН. Ми зі свого боку — до послів західних держав. Зокрема, до Сполучених Штатів. Надали документи й аргументовані факти. Адвокати не тільки щодо Одеського припортового заводу, а й щодо інших гучних справ чекають зустрічі з послом США. Дата й час уточнюються, — каже Черезов. — Справа ОПЗ набула міжнародного резонансу. Глава Одеської облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі робить заяви для іноземних засобів масової інформації. В результаті зірвано приватизацію заводу. Бюджет недоотримав мільярди гривень. Суд відмовляється розглядати матеріали перевірки Державною фінансовою інспекцією, що доводять невинуватість менеджерів ОПЗ. Замість розтрати коштів Перелома і Щуриков забезпечили 220 мільйонів гривень прибутку за минулий рік. А 2014-го було 270 мільйонів збитків.

— Усе повернулося на три-п'ять років назад, — каже Діана Назаренко, адвокат Миколи Щурикова. — Судді залишилися ручними й виконують політичну волю. Сьогодні — волю Саакашвілі і Ґізо Уґлави (перший заступник директора НАБУ. — ГПУ), якого вважають близьким до нього.

Також адвокати керівників Одеського припортового заводу поскаржилися Вищій кваліфікаційній комісії на неаргументованість рішення судді Солом'янського райсуду Андрія Макухи про арешт їхніх підзахисних і призначення "астрономічних сум застав".

Солом'янський райсуд порушує права людини

— Справа порушена вже п'ять місяців. Сергій Перелома (перший заступник голови правління Нафтогазу України, голова наглядової ради Одеського припортового заводу. — ГПУ) їздив за кордон і міг утекти багато разів. Але повертався і ходив на всі допити. Крім того, має хвору матір. Він сам нездужає, виховує малу дитину. Немає жодних підстав думати, що є ризик утечі, — говорить директор Харківської правозахисної групи 63-річний Євген Захаров.

— У цій ситуації садити до слідчого ізолятора — це пряме порушення п'ятої статті Європейської конвенції про захист прав людини. Це наша біда і проблема — правоохоронним органам простіше мати людину в слідчому ізоляторі, бо тоді вона краще співпрацюватиме зі слідством. Вони (Солом'янський районний суд столиці. — ГПУ) йдуть на такі кроки, порушуючи права людини.

Якщо НАБУ пов'язане з цим, мені буде дуже прикро, адже брав участь у виборі кандидата на посаду директора бюро. І сподівався, що це буде сучасний правоохоронний орган, що не порушуватиме прав людини. А якщо так відбувається, то це погано.

Зараз ви читаєте новину «Адвокати керівників ОПЗ розкажуть послу США про порушення з боку НАБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути