Ексклюзиви
пʼятниця, 19 серпня 2011 09:53

Яценюка змусять піти дорогою Тігіпка

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко заявив про злиття його партії "Сильна Україна" із "Регіонами". Для останніх це — можливість нейтралізувати й "умертвити" Тігіпка, вважає політолог Віктор Небоженко, 58 років. Вони не вірили йому 2004-го, коли Тігіпко очолював виборчий штаб Януковича, не вірять і зараз. Природно, не хочуть бачити його в самостійному плаванні.

— Тігіпка прибрали, — продовжує Небоженко. — Це не перше партійне поглинання "Регіонів" і точно не останнє. Раніше була партія Євгена Кушнарьова ("Нова демократія" об'єдналася з "Регіонами" 2000 року. — "ГПУ"). Якщо "регіонали" вирішили зачистити політичне поле України, то наступний — "Фронт змін" Арсенія Яценюка. Йому зроблять пропозицію, від якої він не зможе відмовитися. Буде те саме, що із "Сильною Україною".

Яка ймовірність поглинання "регіоналами" "Народної партії" Литвина чи Єдиного Центру Балоги?

— Якщо це партія влади, друга КПРС, то навіщо їм приєднувати до себе карликів? Це якраз буде доказ великої кризи у Партії регіонів, яку вони ретельно приховують.

Інша річ — "Свобода", що має серйозні електоральні позиції. Якщо "Регіони" чудово співпрацюють із нею на центральних телеканалах, чому неможлива політична коаліція? Не кажу, що партія Тягнибока мусить влитися в "Регіони". Може йтися про політичний блок типу "КПРС та безпартійних" або підписання "універсалу Ющенка".

У чому різниця поглинання "Регіонами" Кушнарьова й Тігіпка?

— Тігіпко знає про долю Кушнарьова (застрелений на полюванні 2007 року. — "ГПУ"). І чудово розуміє, що цих хлопців не можна дратувати ні за яких умов. Це погано закінчується для будь-кого. Через те й не бачу Тігіпка головою Партії регіонів. Це надто небезпечно для нього.

Він ішов на вибори президента як "третя сила". Тепер зрадив своїх виборців?

— Так. Але Тігіпка примушують це робити. Погрожують. Він не може захиститися, тож удає, ніби це частина його плану реформування країни.

Що буде з партіями чи політиками, які не приєднаються до "Регіонів"?

— Жорстока зачистка на рівні прокуратури, дискредитація їхнього керівництва в центральних медіа. Усе згідно із законами авторитарних виборів.

Чого прагнуть "регіонали"?

— Шукають варіанту вижити. Уже ніхто не говорить про реформи. Говорять про нове "Р" — репресії. Можливо, вони ще намагатимуться щось змінити у соціально-політичній системі України, але їхня стратегія поступово перетворюється на самозбереження і стримування демократичного розвитку країни.

Хто зможе скласти їм бодай якусь конкуренцію?

— Ніхто. Слово "конкуренція" для "регіоналів" — синонім слова "конфлікт". Вони не бажають її, вважають, що взяли владу надовго. З конкуренцією у себе в Донецьку вони покінчили 15 років тому. Так само хочуть зробити по всій країні. Безконфліктне, стабільне, напівмертве суспільство, що задихається від несвободи, — так вони розуміють демократію.

Зараз ви читаєте новину «Яценюка змусять піти дорогою Тігіпка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути