Ексклюзиви
вівторок, 13 лютого 2018 07:35

"А що Путін? Він нам не дороговказ"

— За час війни кількість прихожан Київського патріархату зросла. Зараз в Україні це — найбільша церква. Її підтримують від 44 до 48 відсотків населення, за дослідженнями соціологів. Московський патріархат — 20–24 проценти. Але він має більше зареєстрованих релігійних громад, — каже глава Української православної церкви Київського патріархату 89-річний Філарет в інтерв'ю "Німецькій хвилі".

У Запоріжжі священик Московського патріархату відмовився відспівувати загиблу дитину, бо хлопчика охрестила церква Київського. Про що говорить ця ситуація?

— Що вони помиляються — свідомо чи несвідомо. Хрещення може зробити не тільки священик, а й мирянин, і навіть жінка, якщо дитина вмирає. Таке хрещення визнається православною церквою дійсним. Тому вчинок священика в Запоріжжі — це беззаконня.

Це говорить про поглиблення розколу православних церков в Україні?

— Ні. Це говорить про те, що там діє неправда, брехня. В ім'я чого? В ім'я влади. Хочуть панувати над православними українцями.

Як ви бачите подолання цього розколу?

— Треба визнати і виконувати канони православної церкви. Є 34-те апостольське правило, що кожен народ повинен знати свого першого єпископа. Коли ми були в одній державі — і в Російській імперії, і в Радянському Союзі — Українська церква входила до складу Російської і визнавала своїм главою патріарха Московського. Коли ж Україна стала незалежною державою, то, згідно з цим 34-м апостольським правилом, ми зібрали помісний собор і прийняли рішення, що Українська церква повинна бути автокефальною, тобто незалежною.

Чи погодилися б ви на єдину церкву під Константинопольським патріархатом?

— Ні.

Як перший етап, я маю на увазі.

— Ніяких етапів. Яка різниця — підкорятися Москві чи Константинополю? Україна — незалежна держава.

Є різниця. У Росії — Путін.

— А що Путін? Він нам не дороговказ.

Він намагається вплинути через Українську церкву Московського патріархату. Він розраховував, що завдяки їй підпорядкує собі Україну. Але не розрахував сили. Тому що є Київський патріархат. І справа не тільки в цьому. Український народ не хоче більше підкорятися Москві.

16 листопада торік ви написали листа примирення патріарху Московському Кирилу. Говорите про необхідність подолання розколу. Але церква в Росії — заручниця Путіна, усе вирішує він.

— Мотив був такий: ми не хочемо ворогувати. Ми хочемо примиритися. Вони відповіли на це не по-братськи. Мовляв, "анафему знімемо". Але тоді, коли ми повернемося в підпорядкування Москві.

Вас здивувала ця відповідь?

— Не здивувала. Але я думав, що може, нарешті, вони отямляться.

Конфлікт на Донбасі — це агресія з боку Росії, війна між РФ і Україною, громадянська, "гібридна"?

— Це — агресія Росії щодо України. Незаконно відібрали Крим. Думали, можуть забрати й Донбас. І не тільки. Путін мріє підкорити всю Україну. Повернути під свій вплив колишні держави соціалістичного табору: всі балтійські республіки, Польщу, Румунію, Болгарію. Але марно — час імперій закінчився.

У росіян і українців більше спільного чи відмінного?

— По-перше, ми належимо до сім'ї слов'янських народів. Це вже нас зближує. По-друге, протягом століть жили або як сусіди, або як одна держава. І тому повинні жити, як брати. Але брат не повинен поневолювати брата. А Путін хоче повернути нас у рабство. Все встане на місце. Війна припиниться, вона не може бути вічною.

Коли очікуєте її закінчення?

— Рік-два ще потягнеться. Путін зрозумів, що він Україну зброєю не візьме. Йому треба красиво вийти з цього конфлікту — шляхом переговорів.

Думаєте, на четвертому терміні буде цим займатися (18 березня 2018 року в РФ відбудуться президентські вибори. — ГПУ)?

— У процесі задіяна не лише Україна. І Європа, й Америка. Тому примирення і вирішення цього конфлікту буде за участю всіх цих сил.

Путін, по вашому, віруюча людина?

— Він — віруючий. Християнин. А чи живе по вірі? Ні, не живе. Я його назвав "новий Каїн".

Російська служба "Німецької хвилі"

Зараз ви читаєте новину «"А що Путін? Він нам не дороговказ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути