Ексклюзиви
понеділок, 07 вересня 2009 18:26

1,8 мільярда доларів з"їдають неефективні пільги

Соціальний захист населення  "з"їдає" 29% внутрішнього валового продукту України. На одну людину на рік витрачають $1,6 тис. Чому ж на "соціалку" стільки нарікань? Кошти використовують неефективно, дійшли висновку фахівці Центру громадської експертизи. Маємо непотрібні  пільги, фінансуються соціальні заклади, які морально застарілі.

— Ніхто ніколи не робив аудиту пільг. Якщо всі неефективні пільги скасувати, за рік можна заощадити до 1,8  мільярда доларів державних коштів, — каже директор проекту "Новий погляд на систему соціальних прав та гарантій громадян України" Ольга Романюк.

Чинна система пільг дісталася нам від Радянського Союзу. Побудована вона на принципі колективізму. Є певна визначена державою категорія людей, що отримує від неї преференції — бажає того чи ні. Натомість допомога має бути адресною, для конкретної людини. Так працюють у країнах Євросоюзу.

— Навіть після того, як наша держава оголосила, що рухається до європейської моделі, встановлення пільг не припинилося, — каже керівник Центру громадської експертизи Любомир Чорний. — Паралельно розвивається система надання соціальних послуг. Світова практика доводить, що вона ефективніша.

Законодавством України не визначені норми споживання соціальних послуг. Отже, пенсіонер, який має право на безкоштовні протези зубів, може ходити до стоматолога хоч щодня.

Експерти радять зробити ревізію неефективних пільг. Наприклад, ще з радянських часів зберігається пільга щодо позачергового забезпечення певних категорій продуктами харчування. Проте дефіциту харчів немає. Досі є преференції в оплаті комунальних послуг ветеранам війни, учасникам бойових дій. Одночасно впроваджена й діє система надання житлових субсидій — сучасна, адресна, прозора. В окремих населених пунктах України немає комунального громадського транспорту, але є пільговики, які мають право безкоштовного проїзду в ньому. Статистика все одно обліковує цих людей, і бюджет формується з урахуванням її даних.

— Деякі пільги, закріплені законом, узагалі не фінансують. Йдеться про чорнобильців, дітей війни тощо. В умовах кризи люди стали масово звертатися до суду з вимогою додання до їхньої пенсії належних 20 процентів від мінімальної, — зазначає Любомир Чорний. — У передвиборних кампаніях політики обіцяли людям нові соціальні пільги, на які грошей у бюджеті не передбачали.

Зараз ви читаєте новину «1,8 мільярда доларів з"їдають неефективні пільги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути