четвер, 01 жовтня 2009 18:24

Глобальне потепління може бути корисним Україні

"Вересень видався теплий і сухий. Останніми роками через часті засухи й загальне потепління збирання соняшника й кукурудзи починаємо раніше. Чи не призведе це до подальшого зменшення врожаїв? Бо відомо, чим пізніше збираєш урожай, тим він більший".

Запитує керівник приватного сільгосппідприємства "Папужинське" Тальнівського району Черкащини

Василь Баранюк, 60 років.


— Строки збирання врожаю справді зміщуються, — каже начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеоцентру Тетяна Адаменко, 46 років. — Останні зими такі теплі, що на місяць раніше відновлюється вегетація озимих культур. Посів ярих, ячменю, кукурудзи виправдано починати на 10–15 днів раніше, щоби критичні періоди розвитку рослин не збігалися з посухою.

Останніми роками зона недостатнього зволоження поширюється з південних на центральні та північні області. Від посухи потерпають Черкащина, Кіровоградщина. А років через 10–15 терміни сівби треба буде змістити на 20–30 днів, ближче до нового року.

Справжня зима тепер настає з середини грудня або початку січня. Значно потеплів перший місяць року. Наслідки глобального потепління для сільського господарства України в найближчі 20–30 років імовірно будуть сприятливими. По-перше, раніше морози чи не щороку нищили до 20–40 відсотків посівів, а тепер — до 3–7. По-друге, критичні періоди розвитку рослин припадають на ранню весну за м"яких температурних умов. Хоча зберігається, а можливо, і посилиться загроза пізніх заморозків.

Через потепління останніми роками майже немає загибелі від морозів плодоовочевих культур, поліпшується якість продукції. За умови належного зрошення можна буде збирати два-три врожаї.

Зараз ви читаєте новину «Глобальне потепління може бути корисним Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути