четвер, 22 квітня 2021 16:00

Звідки береться агресія підлітків на батьківські зауваження

Звідки береться агресія підлітків на батьківські зауваження
Під час дослідження зрозуміли, що підліток перебільшує негативну реакції мами, або тата на те, як він поводиться. Фото: pixabay

Дослідники Каліфорнійського університету виявили, як підлітки реагують на гнів батьків.

Для експерименту взяли 220 батьків та їхніх дітей-підлітків, пише Journal of Youth and Adolescence.

Під час дослідження зрозуміли, що підліток перебільшує негативну реакцію матері або батька на те, як він поводиться. Це стає причиною до збільшення агресії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, коли дитина стривожена і починає заїкатися

Натомість батьки нерідко сприймають бурхливі емоції підлітка як негативні. Дитина, на думку якої її виховують жорстоко, ще активніше огризатиметься, порушуватиме правила чи тікатиме з дому. Водночас від кожного з батьків негатив дитина сприйматиме по-різному. З матір'ю, найімовірніше, сперечатиметься, або закриється в собі. З батьком збільшить агресію.

"Стосунки татів та підлітків досліджені гірше, ніж стосунки підлітків і матерів. Проте результати нашого дослідження показують, що стосунки "батько – тінейджер" мають унікальне значення", – повідомила ад'юнкт-професорка психології Місакі Натсуакі.

За її словами, через гормони, які вирують у підлітків, їм здається, що їхні емоції "більші, ніж життя". Вони вважають, що ніхто, крім ровесників, не може зрозуміти та допомогти. Діти, яких батьки не розуміють, частіше самовиражаються через агресію та хочуть, щоб їх почули.

Часом з дітьми поводяться жорстоко і застосовують більшість типів насилля: фізичного, емоційного, сексуального та інших. Це надзвичайно шкодить здоров'ю дитини. Вважають, що в дітей, які відчувають жорстоке ставлення, погіршується стан головного мозку. В них зменшуються відділи, які є головними в регулюванні емоцій, розвитку депресії та тривожного розладу. Це може тривати все життя.

Зараз ви читаєте новину «Звідки береться агресія підлітків на батьківські зауваження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути