понеділок, 06 серпня 2018 15:44

Поради з чату для мам: що робити, щоб завжди були сили на сім'ю
6

Заснувала чат для мам дитячий психолог для дорослих Олена Скорик
Фото: Оксана Соколова
У закритому чаті мами з України, Литви, Росії та США.
Радять писати в кінці дня 10 пунктів в чому були хороші та 10 пунктів за що вдячні іншим людям
У чаті, не покидаючи дитину, можна отримати допомогу, перевірену пораду від більш досвідчених мам, дізнатися щось нове на тему виховання і просто поспілкуватися
Потрібно виспатися, щоб мати внутрішні ресурси для активного життя і материнства

Три роки тому створили Viber-чат для мам "Про усвідомлене батьківство". Це закрита спілка жінок з України, Литви, Росії та США. Не відриваючись від своєї дитини можна отримати допомогу, перевірену пораду від більш досвідчених мам, дізнатися щось нове на тему виховання і просто поспілкуватися. Про це Gazeta.ua розповідає дитячий психолог для батьків Олена Скорик. Вона заснувала спільноту і продовжує її модерувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лілія Ребрик поділилась рецептом свого схуднення після народження другої дитини

"Створила у вайбері групу зі своїх найближчих знайомих. Планувала ділитися корисною інформацією по вихованню дітей і своїми роликами в youtube, - розповідає Олена Скорик, - Але, на мій подив, мами в цій групі почали активно спілкуватися, звертатися за порадами та підтримкою, обговорювати матеріали, додавати своїх подруг і зацікавлених мам".

Автор: Оксана Соколова
  Вайбер-чату "Про усвідомлене батьківство" вже три роки
Вайбер-чату "Про усвідомлене батьківство" вже три роки

Олена Скорик поділилася однією з останніх порад від мами-учасниці чату Руслани Дегтярьової. Вона розповіла, як не втрачати внутрішні ресурси, насолоджуватися материнством і бути завжди в гарному настрої.

1.Потрібно висипатися.

"Від недосипання мене завжди усе дратує. Коли зовсім вже тяжко, потрібно відкласти всі-всі справи та по максимуму виспатися, - пише Руслана, - Навіть, якщо мозок просить активності та знаходить виправдання. Варто пару днів з дітьми спати, лежати, дрімати при першій-ліпшій можливості. Нехай їжа буде вчорашня, але ти виспався. Це і на відносини з чоловіком впливає, з мого досвіду".

2. Пишіть в кінці дня 10 пунктів в чому були хороші та 10 пунктів за що вдячні іншим людям.

"Важлива навіть дрібниця: суп смачний приготувала, зуміла побачити позитив за негативом, дізналася щось, придумала щось, розсміялася на шкоду дитини замість похмурого бурчання", - ділитися Руслана.

3. Влаштовуйте дні без інтернету.

"З'являється фокус на життя тут і зараз. Робиш набагато більше", - зазначає Руслана.

Автор: Оксана Соколова
  Потрібно виспатися, щоб мати внутрішні ресурси для активного життя і материнства
Потрібно виспатися, щоб мати внутрішні ресурси для активного життя і материнства

4. Усамітніться і випустіть на волю свою печаль і сльози.

"Зберіть всю свою печаль з усіх своїх куточків душі та тіла і дозволити їм бути. Поплачте так, щоб прожити це все, - зазначає Руслана, - Знайдіть в собі свого турботливого "внутрішнього батька ", який приймає вас такою яка я є, не залежно від характеру, від успіхів і іншого. Уявіть, що він обіймає вас і втішає. Після сліз зможете прийняти все як воно є і знайти вихід з будь-якої ситуації".

5. Діліться емоціями, переживаннями та радощами з іншими.

"Коли внутрішній ресурс закінчується, коли накриває почуття провини, коли не знаєш, що робити - мами пишуть в чат. В будь-який час дня і ночі можуть знайти підбадьорливі слова, впевненість і сили, - зазначає Олена Скорик, - Те саме відчуття "ти не одна така". Часто просто фраза від іншої мами "і у мене так було" дарує величезне полегшення, віру в успіх і надію".

Що б приєднатися до Viber-чату "Про усвідомлене батьківство" потрібно ознайомитися з правилами та написати одному з адміністраторів. Наприклад, одне з правил - спілкування суворо за темами: діти, батьківство, виховання, дитяча психологія і близькі теми. Це економлять час на читання повідомлень, пам'ять телефонів і збирає в одному місці тільки потрібну інформацію. Щовівторка - "вихідний адміністратора". У цей день можна спілкуватися про все підряд. Але тільки раз в тиждень.

Зараз ви читаєте новину «Поради з чату для мам: що робити, щоб завжди були сили на сім'ю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути