Ексклюзиви
пʼятниця, 01 березня 2019 01:35

Як відповідати на незручні питання дітей
8

"Ви з татом займаєтеся сексом?", "Ти зраджуєш татові з іншим дядьком?" Незручні і навіть сороміцькі ситуації, про які не прийнято говорити вголос, пише marieclaire.ru

Я з'явився після того, як ви з татом переспали?

 

Якщо питання задає дитина 3-5 років, то не варто занурюватися в фізіологію. Саме формулювання вона могла почути і повторити, не розуміючи, про що йдеться. Хороша відповідь: "Мама з татом зустрілися і полюбили один одного, вони багато обнімалися, цілувалися, після чого тато дав мамі частину себе, спеціальну клітку, яка, потрапивши до мами в живіт, виросла і через 9 місяців перетворилася на тебе". Якщо дитина старша, після розповіді про те, як батьки зустрілися, на допомогу прийдуть картинки з підручників, на яких докладно показано, як з'єднуються між собою сперматозоїд і яйцеклітина.

Що дитина запам'ятовує: Що вона - результат любові мами і тата, їх частина. Чесний підхід зміцнить зв'язок між батьками і дитиною.

Я помру?

Найчастіше дитина питає про смерть у зв'язку з відходом близької людини або загибеллю домашнього улюбленця. Важливо, щоб малюк не прочитав у ваших очах тривогу. Але і брехати не треба, адже правду він все одно дізнається - не від вас, так від інших. Оптимальну поведінку - увійти в роль спокійного філософа і пояснити, що смерть неминуча, але при цьому обов'язково заспокоїти, сказавши, що дитина зіткнеться з нею дуже і дуже нескоро, до цього буде навчання, своя сім'я, робота, діти, онуки. "Коли людина стає дуже старою, вона втомлюється від життя і вмирати їй зовсім не страшно", - на цій фразі зупиніться. І переведіть дитину з раціонального на емоційне. Обійміть, займіться разом улюбленою справою. Зайві деталі в стилі "після смерті люди живуть на пухнастих хмарах" лише збуджують фантазію - дитина зациклиться на питанні смерті, їй почнуть снитися кошмари.

Що дитина запам'ятовує: Думка про те, що до старості ще багато часу, заспокоїть дитину, і в подальшому це питання не повинно її лякати.

Ви з татом сексом займаєтеся?

 

Дитину в жодному разі не можна лаяти за це питання (як і за будь-який інший). В першу чергу уточніть - що вона має на увазі? Чому вирішила поговорити про це? І, що б вона не відповіла, спокійно скажіть, що сексуальна сфера - особлива форма відносин між закоханими чоловіком і жінкою. Коли людям подобається бути разом, їх тягне один до одного - так влаштований наш організм і так відбувається у всіх дорослих. Якщо ви зовсім не готові до відповіді, зауважте, що почули питання, але вам треба подумати.

Що дитина запам'ятовує: За вашою незворушною реакцією у дитини не залишиться відчуття, що секс - це щось заборонене і їй терміново потрібно розпитати про нього друзів.

Ти зраджуєш татові з іншим дядьком?

Коли діти ставлять це питання, в більшості випадків вони не мають на увазі секс. Швидше за все, дитина щось почула в дитячому садку або почула фразу з телевізора. Можливо, вона могла стати свідком вашої розмови з колегою - будь-яке спілкування з "чужим дядьком" для дитини і є зрада татові. Правильна відповідь: "Мені часто доводиться спілкуватися з іншими людьми, але це не має до нашої сім'ї жодного відношення, адже твій батько - єдиний чоловік для мене". По суті, так само слід відповісти і коли малюк розуміє, про що запитує. Навіть якщо дитина побачила вас з коханцем - це не можна озвучувати. Інакше ви завдасте дитині травму, і в майбутньому у неї виникнуть проблеми з побудовою відносин (вона буде переконана тому, що всі жінки - зрадниці).

Що дитина запам'ятовує: Діти стоять на сторожі інтересів батьків і пильно стежать, щоб у них все було в порядку. Транслюючи впевненість в тому, що між вами з чоловіком все добре, ви допоможете дитині відчувати впевненість в собі і в майбутньому.

А чому у Петі піся інша?

 

Ваш аргумент для дитини 3-4 років: "Природа так влаштована, що все в ній ділиться на чоловіче і жіноче. Є собачки-дівчинки і собачки-хлопчики. З людьми те ж саме - хтось народився чоловіком, а хтось жінкою. Крім різних характерів, також відрізняються один від одного і їх тіла - у хлопчиків є пеніс і насінники, в яких виробляються необхідні сперматозоїди, і коли хлопчик стане дорослим, він зможе стати татом. А у дівчаток - матка, в якій коли-небудь оселиться цей самий сперматозоїд і за 9 місяців перетвориться на дитину".

Що дитина запам'ятовує: Статеві відмінності потрібні перш за все для народження дітей - і це правильне уявлення про відносини між статями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 9 помилок, які ламають життя дітям

Ви сваритесь - ви не любите один одного і мене?

 

Необхідно пояснити, що невеликі сварки - нормальне явище для будь-якої сім'ї. "Ми ж з тобою теж можемо посваритися, коли ти хочеш дивитися мультфільми, а я тобі не дозволяю". Потім варто пояснити, що ваші стосунки з дитиною і ваші відносини з чоловіком - це різні речі. "Якщо ми з татом сердимося один на одного, ти тут зовсім ні при чому", - це головна фраза.

Що дитина запам'ятовує: Діти схильні брати на себе провину за сварки батьків і часто вважають себе зобов'язаними мирити їх. Ваші слова позбавлять дитину почуття провини і допоможуть сформувати правильне уявлення про сімейне життя. Якщо ж ви регулярно станете лаятися при дитині і не поясните їй, що не вона причина ваших конфліктів, то у неї сформується відчуття безсилля, а в пам'яті відкладеться, що навіть найулюбленіші люди здатні принести один одному шкоду і біль. Ставши дорослим, вона побоїться заводити свою сім'ю.

А чому у Льоші іграшки дорожче? Я теж хочу!
 

Величезний вибір іграшок в магазинах заважає дитині обзавестися важливим навиком дозування (відсутність якого робить його розпещеним). Прищепити цю навичку повинні саме батьки. Якщо ви не хочете виростити людину, яка рідко буває задоволеною, скільки не міняй машин, смартфонів або жінок, - припиняйте істерики на тему "Купи і все!". Балуєте? Тоді ще один аргумент: розпещені діти частіше виростають залежними - від наркотиків і алкоголю. "Чому у Льоші іграшки дорожче?" - нормальне дитяче питання, а іноді й маніпуляція в легкій формі - натискаємо батьківську кнопку "жалість" і добиваємося результату. Поясніть, що поруч завжди буде хтось, у кого ляльок більше або конструктор дорожче. Додайте, що не все в житті залежить від речей. І приведіть приклад, який наочно показує, що є цінного саме у вашої дитини. "Батьки Льоші багато працюють, і він рідко бачить їх вдома. А ми з тобою проводимо вечори разом". І що важливо, давайте відповідь в правильній обстановці: не на ходу, спокійним тоном, краще присівши перед малюком і дивлячись в очі. Також добре запропонувати бажану іграшку заради майбутнього подвигу: зараз я не куплю тобі цю ляльку, але якщо ти добре закінчиш навчальний рік, обов'язково її отримаєш. Діти, які вміють відмовитися від бажаного заради майбутнього результату, стають успішнішими за тих дітей, яким неодмінно потрібно "тут і зараз".

Що дитина запам'ятовує: У дитини відкладеться факт позитивного. В даному випадку, що любов до нього важливіша, ніж дорогі іграшки.

Чому нам не можна купатися голими разом?

 

"Перебувати голими один перед одним людям протилежної статі непристойно. Виростеш, зустрінеш свою любов і з ним/нею будеш разом без одягу купатися". Немає нічого поганого в тому, щоб мама з дитиною старше трьох років або різностатеві діти приймали ванну разом, просто при цьому на всіх повинні бути купальні костюми. Що стосується більш молодшого віку, то, якщо малюки хочуть купатися разом і не відчувають ніякого дискомфорту, не акцентують увагу на статевих органах один одного, - немає необхідності їх одягати. Але варто чітко стежити за особистими межами дітей і не залишати їх без нагляду. Якщо хоча б один з них починає соромитися, не зволікайте і прикрийте наготу. Також важливо поважати прохання дитини - якщо вона соромиться вас і, переодягаючись, просить вийти, не кажіть: "Я ж твоя мама, що я там не бачила?" Це якраз той випадок, коли варто зробити так, як вас просять.

Що дитина запам'ятовує: У дитини відкладеться, що її нагота - не для всіх. При цьому важливо не акцентувати увагу на тілесності, не говорити про те, що бути голим - соромно, інакше в майбутньому можуть виникнути проблеми з сексуальним життям.

А що у мене з "ним" ночами відбувається?

В ідеалі саме батько повинен пояснити дитині, що таке ерекція і що у хлопчиків це нормальний процес - з маленької людини син перетворюється в чоловіка. Важливо відзначити, що у нього, тата, коли він був підлітком, теж так було і це абсолютно природно - гірше, якби подібного не відбувалося.

Що дитина запам'ятовує: Факт, що батько пережив те саме, заспокоїть дитину і в майбутньому до подібної поведінки організму вона буде ставитися без тривоги.

Чому в мене немає тата?

 

Придумувати казки про батька-космонавта не потрібно, тому що правда, як правило, все одно розкриється, і дитина чітко запам'ятовує, що мама бреше, а значить, їй не можна довіряти - ніколи і ні в чому. Важливо сказати, що ви з її батьком любили один одного і мріяли про дитину, саме тому вона і народилася. Але обставини склалися таким чином, що ви не можете бути разом. Якщо ж батько не бачиться і не телефонує малюку і його це турбує, поясніть, що в житті так трапляється, це від нього не залежить. Важливо навести приклади неповних, але благополучних сімей серед знайомих, яких знає дитина, щоб вона бачила - інші діти щасливі без батьків, значить, і у неї все добре.

Що дитина запам'ятовує: Дитина зафіксує в пам'яті, що не винна у вашому розриві. Часто діти через все життя проносять почуття гіркої відповідальності за те, що батьки не разом (їх відвідують думки з серії "краще б мене не було - тоді б мама і тато були щасливі"), і в майбутньому захочуть здаватися невидимими, виростуть безініціативними людьми - тільки тому, що мама свого часу не змогла правильно пояснити маленькій людині причину розставання з її батьком.

Почуття безпеки, яке ви відчуваєте, обіймаючи будь-кого, допомагає вибудувати з цією людиною більш довірчі відносини. У свою чергу, зростання рівня довіри на підсвідомому рівні сприяє тому, що ваше спілкування стає невимушеним і щирим.

Окситоцин, який виробляється при обіймах, не тільки знижує почуття тривоги, але й "виліковує" вас від переживань з приводу ізоляції і самотності. Ви починаєте відчувати більш тісний зв'язок з людьми.

Обійми підвищують самооцінку - особливо, якщо ви звикли їх отримувати з раннього віку. Наш організм на клітинному рівні запам'ятовує відчуття від обіймів з мамою і татом, що згодом формує любов до себе.

Зараз ви читаєте новину «Як відповідати на незручні питання дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути