вівторок, 13 лютого 2018 16:36

7 порад як уникнути дитячих ревнощів

7 порад як уникнути дитячих ревнощів
Агресія до новонародженого - один із проявів дитячих ревнощів

У старших дітей часто виникає страх, що новонароджений братик чи сестричка відбере найдорожче — маму.

Так влаштована дитяча свідомість: дитині складно зрозуміти, як це - мама все ще одна, а дітей тепер двоє. Цей внутрішній конфлікт може мати різні прояви: агресія до новонародженого, демонстративний непослух, необгрунтовані істерики, погіршення успішності в школі.

Психологи дають кілька порад, завдяки яким батьки можуть, якщо не запобігти таким ревнощам, то хоча б зробити їх мінімальними, пише rivne1.

Правило №1

"Мама любить мене як і раніше"

Найголовніше - це приділяти якомога більше уваги, любові і турботи старшій дитині. Вже з самого дня народження малятка старший повинен повірити в те, що мамина любов не змінилася і її не стало менше. Навпаки, розкажіть йому, як ви нудьгували без нього в пологовому будинку і як хочете його обійняти. А щоб зробити знайомство дітей приємнішим, подаруйте первістку справжній подарунок від його молодшого братика або сестрички.

Правило №2

Парні відносини

Сім'я, в якій всі відносини вибудувані попарно, - щаслива сім'я. Адже таким чином створюється гармонія у стосунках між усіма її членами: між мамою і старшою дитиною, між мамою і молодшою дитиною, між татом і кожним з дітей окремо, між самими дітьми і, звичайно, мамою і татом, адже саме вони є кістяком сім'ї.

Наприклад, вибирати один або два дні на місяць, коли мама з донькою проводять час разом за "дівчачими" справами і розмовами, в той час як тато з сином захоплюються заняттями для "справжніх чоловіків". Це ж стосується і читання перед сном: почитали книжку, полежали обійнявшись разом, поговорили про минулий день і плани на майбутнє, побажали один одному на добраніч.

Тоді вся сім'я в цілому буде відчувати себе єдиним організмом, сильним і згуртованим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виховати дитину успішною

Правило №3

Спільні вихідні

Тут важливо не просто спільно провести вихідні, а й поцікавитися у старшої дитини, як би вона хотіла їх провести. Слід врахувати інтереси кожного, але при цьому пам'ятайте, що сім'я - це не тільки вибудовування простору навколо дітей: мама і тато теж мають право на особисті захоплення, хобі та інтереси.

Правило №4

Старший допомагає "няньчити" новонародженого

Якщо дитина хоче потримати немовля на ручках, не варто вдаватися до категоричних відмов. Можна посадити старшого на диван так, щоб це було безпечно для обох дітей. Безумовно, старша дитина може ненавмисно нашкодити молодшому, і проявляти обережність тут особливо важливо. Внутрішнє занепокоєння не повинно стати зовнішнім. Так є ризик відлякати дитину від малого брата або сестри. Завдання батьків — навчитися довіряти і попереджати ініціативу старшого.

Правило № 5

Бути старшим — почесна місія

Акцентуйте увагу дитини на позитивній складовій старшинства. Адже саме їй випала унікальна можливість бути першим в усьому, на відміну від новоявленого братика чи сестрички. Поясніть дитині, що це не тільки велика відповідальність, але і купа можливостей. Дитина і сама подивиться на цю ситуацію не з позиції жертви, а з позиції людини, якій дуже пощастило. А тому немає причин для ревнощів і образ.

Правило №6

Проговорюйте емоції

Дитина легше переносить не тільки складнощі з народженням другої дитини, але і всі інші проблеми, які можуть виникнути в її житті, якщо розуміє свої почуття і почуття оточуючих. Тому важливо озвучувати емоції і промовляти їх. Наприклад, "Я знаю, що тобі сумно через те, що у нас не вийшло сьогодні погуляти в парку" або "Ти злишся, тому що у тебе відняли іграшку, але ми можемо пограти в іншу цікаву гру".

Правило №7

Старша дитина залишається дитиною

Найбільш складний етап для усієї сім`ї — це перші місяці після народження дитини.

Важливо розуміти, що старша дитина все одно залишається дитиною, і з появою молодшої ця дитячість може набути нових рис. Наприклад, старший починає наслідувати молодшу: сюсюкає, неправильно вимовляє слова, знову бере соску, стає плаксивим. Головне тут - не дратуватися, а разом із дитиною встановити правила і окреслити межі дозволеного.

У подружньої пари з Шотландії народилися десятеро синів. Родина має свої рецепти щастя, хоч мама Алексіс і вважає себе "доволі холодною матір'ю".

Зараз ви читаєте новину «7 порад як уникнути дитячих ревнощів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути