субота, 02 жовтня 2021 10:25

У Замбії до українців ставляться як до мільйонерів і розводять на гроші - піаніст-віртуоз
4

Піаніст Євген Хмара з дружиною Дариною Ковтун відсвяткували на водоспаді Вікторія 5-річчя шлюбу
Фото: надав Євген Хмара
Піаніст Євген Хмара з дружиною Дариною Ковтун відсвяткували на водоспаді Вікторія 5-річчя шлюбу
Піаніст Євген Хмара з дружиною Дариною Ковтун відсвяткували на водоспаді Вікторія 5-річчя шлюбу
Піаніст Євген Хмара з дружиною Дариною Ковтун відсвяткували на водоспаді Вікторія 5-річчя шлюбу

Український композитор і піаніст-віртуоз Євген Хмара нещодавно побував зі своєю дружиною співачкою Дариною Ковтун в екзотичній Замбії. Артисти розповіли, за що їм довелося заплатити штраф в Африці, про нову милу сімейну традицію, яка народилася быля знаменитого водоспаду Вікторія, про космічні ціни в ресторані і неймовірне небо південної півкулі.

"Враження від поїздки неймовірні! - ділиться Євген Хмара. - Ми жили на території природного парку, де вільно ходили дикі тварини. Було так дивно, коли в метрі від тебе гуляють жирафи, пасуться зебри, антилопи влаштовують бої. Тварини від нас не ховалися, а злодюжки бабуїни, за якими треба стежити, постійно хотіли щось поцупити. Замбія - це співіснування людини і тваринного світу поруч. Я радий, що перед жовтневим туром містами України, який у мене починається з 10 числа, у мене була можливість наповнитися тут енергією, і тепер я її зможу передати глядачеві через свою музику ".

"Ми їздили на сафарі в Боцвану, в один з найбільших парків. Наприклад, тільки слонів там мешкає близько 500. Вперше бачила цих тварин в природних умовах, ми їх застали на водопої. Враження не описати ніякими словами, ти потрапляєш в куточки абсолютно незайманої природи. Дивишся на цих тварин, які тут господарі, відчуваєш себе гостем. З одного боку, у мене в Замбії було гостре відчуття вдячносты за те, яка у нас планета, які красоти і глибини можемо споглядати. З іншого, поїздка в Африку, якось дала ще більшу цінність того, що ми маємо в Україні, немов ще більше дорожиш якимись речами", - розповідає Дарина Ковтун.

Євген Хмара: "Дивно було спостерігати левів, які лежать в метрі від тебе, ситі, задоволені, з кров'ю на морді після полювання, і машину ці дикі істоти не сприймають навіть як загрозу. Настільки вони звикли до них. Вони не намагаються напасти, втекти. Звичайно якби ми вийшли з автомобіля, леви би з нами церемонитися не стали. Рейнджери відразу попередили, що не можна кричати, висовувати руки з машини".

У перервах між виступами пара вирушила на знаменитий водоспад Вікторія.

"Будучи на водоспаді Вікторія ми вирішили ввести нову традицію в нашій родині. 5 років тому Женя зробив мені пропозицію на Ніагарському водоспаді, і ось через 5 років ми на водоспаді Вікторія вирішили, що через 5 років нам потрібно потрапити на найвищий водоспад Анхель у Південній Америці", - зізнається Дарина.

"На водоспад Вікторія я взяв з собою дрон, щоб познімати місцеву красу. Але виявляється, зйомка тут можлива тільки за наявності місцевої ліцензії, якої у мене, звичайно, не було, але з нею, напевно, не було б таких яскравих пригод. Виходить, я запустив незаконно дрон, який засікли рейнджери, вони так і не зрозуміли хто ним керує. Але з нами був гід, який захотів трохи підзаробити, і за своє мовчання запросив 80 доларів. Ще цікавий момент, ціни в ресторані для європейців просто космічні, наприклад зайшли в кафе, замовив канапе, і тобі виставляють за нього рахунок 50 доларів. Вони до нас ставляться, як до мільйонерів, і головне завдання нас "розвести" на гроші. Такого я не бачив ніде", - розповів Євген.

"Незабутні враження отримали від спілкування з місцевими аборигенами, у нас з ними вийшла цікава музична імпровізація. Почали джем їхні африканські і наші музиканти, підспівували на різних мовах слово "любов", і вийшла немов пісня-мантра - про любов. Це була інтернаціональна мить", - каже його дружина.

Євген Хмара: "Я як для любитель астрономії був в захопленні від тутешнього внеба. Я перший раз в житті в південній півкулі, і тут зовсім інші зірки, інший Чумацький Шлях, по іншій траєкторії йдуть планети. Це звичайно не сюрприз, але просто несподівано, коли ти дивишся на небо і бачиш все зовсім по-іншому. Я тут вперше нарешті побачив Південний Хрест, сузір'я, яке видно тільки в південній півкулі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дикі оливки і запечений скат - як відпочивають на найбільшому безлюдному острові України

З 10 жовтня музику Євгена Хмари можна буде почути в Запоріжжі, Дніпрі, Харкові та Кропивницькому. На цих концертах він зіграє композицію "Земля" як спогади про Замбію.

Українці, потрапивши за кордон, в більшості країн світу все одно здаватимуть ПЛР-тест. І не важливо, матимуть паспорт вакцинації чи ні. Щеплені громадяни отримають єдину перевагу: їхній термін пребування на карантині зменшиться. Триватиме не 10 днів, а менше. Точну кількість ще не визначили.

Про це Gazeta.ua розповів Тарас Жиравецький, радник львівського міського голови з медичних питань.

Зараз ви читаєте новину «У Замбії до українців ставляться як до мільйонерів і розводять на гроші - піаніст-віртуоз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 5298
Голосування Хто з українських зірок найчастіше оголюється на пікантних фото в соцмережах?
  • Настя Каменських
  • Софія Стужук
  • Леся Нікітюк
  • Анна Трінчер
  • Даша Астаф'єва
  • Злата Огнєвіч
  • Ваш варіант (напишіть у коментарях)
Переглянути