Ексклюзиви
пʼятниця, 30 вересня 2011 15:38

Лада Лузіна засадила сад будяками

Лада Лузіна засадила сад будяками

Письменниця Лада Лузіна вирощує в своєму саду чортополох, барвінок, любисток і троянди. Навмисно посадила рослини-обереги. Про це вона розповіла Gаzeta.ua.

"У моїй книзі "Рецепт Майстра. Революція амазонок" героїня помічає, що київські будинки в стилі модерн прикрашені чортополохом. І зазначає, що люди втратили систему оберегів, яка була раніше. Розписи стін, речей, посуду, вишивки на сорочках – все це обереги. І я почала вирощувати на дачі у себе будяк", – розказала авторка першого в Україні книжкового серіалу.

"Будяк, чортополох, реп'ях - одна родина. Вони виконують єдину спільну функцію – відлякують нечисту силу. Чортополох, виходячи з назви, лякає чорта. Але найфеєричніше те, що давним-давно, коли Новий рік святкували 1 вересня, в Києві, на Житньому ринку, жінки замість ялинки наряджали чортополох. На нього ставили свічки, чіпляли свої намиста", - додала Лада.

До розведення рослин у своєму саду письменниця підійшла концептуально. Якщо вирощувати обереги, то кілька.

"Барвінок у переліку магічних рослин – один з перших. Я так хотіла, щоб він у мене розрісся, що навіть у сусідів викопувала. Любисток – сильна трава для ритуалів. Моя знайома реально приворожила за його допомогою хлопця. Але я ставлю його в домі – він гармонізує сімейні стосунки. Підвищує градус кохання. Ну, і звичайно ж посадила троянди . Вони символізують абсолютну жіночу владу, тому вирішила розвести цілий розарій. Троянди фігурують на багатьох вишиваних сорочках, я в лупу роздивлялася фотографії своїх бабусь і прабабусь. Там – скрізь троянди. А раніше дівчина дарувала нареченому кілька сорочок. Це теж своєрідний оберіг. Така сорочка "присушувала", притягувала чоловіка на все життя. Про це я планую написати повість", - додала Лузіна.

Всі рослини-обереги жінка посадила в різних кутках саду, щоб вони не змішувалися і виглядали органічно.

Зараз ви читаєте новину «Лада Лузіна засадила сад будяками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 5298
Голосування Хто з українських зірок найчастіше оголюється на пікантних фото в соцмережах?
  • Настя Каменських
  • Софія Стужук
  • Леся Нікітюк
  • Анна Трінчер
  • Даша Астаф'єва
  • Злата Огнєвіч
  • Ваш варіант (напишіть у коментарях)
Переглянути