середа, 13 лютого 2013 17:54

Відновити постачання туркменського газу до України поки неможливо - експерт

Відновити постачання туркменського газу до України поки неможливо - експерт
Фото: glavcom.ua

Газопроводи САЦ-2 і САЦ-3, через які Україна може отримувати туркменський газ, контролюються Росією.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів голова правління Альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, коментуючи підписання Національною акціонерною компанією (НАК) "Нафтогаз України" і Державною корпорацією "Туркменгаз" меморандуму про співпрацю.

"Таких меморандумів було вже досить багато. Постачання туркменського газу до України зараз можливе тільки двома шляхами: це газопроводи TAP-2 і TAP-3. Причому найбільші обсяги газу через ТАР-2 йдуть до Росії та Казахстану. ТАР-3 потребує реконструкції та модернізації і все одно проходить через Росію. У меморандумі може йтися про що завгодно, але туркменська сторона завжди казала і казатиме, що готова продавати газ лише на своєму кордоні, якщо домовитеся про транспортування його через територію інших країн", - сказав Боровик.

За його словами, у найближчому майбутньому постачання туркменського газу в Україну неможливі.

"Росія 6 Років тому зробила "спецоперацію" - відрізала Україну від постачань туркменського газу. Тоді ми втратили диверсифікаційне джерело постачання газу. Я не вірю, що найближчого часу його можна було відновити", - зазначив Боровик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туркменістан не продаватиме Україні дешевий газ - експерт

Експерт нагадав, що влада неодноразово озвучувала заяви про можливість отримувати туркменський газ, проте до реальних кроків справа не дійшла.

"Коли ми вступали у Зону вільної торгівлі у рамках СНД, Азаров постійно заявляв про можливість постачання до України природного газу через територію Росії за цінами Туркменістану. Цього так і не відбулося. Росія на такі речі каже "давайте створимо робочу групу", - підсумував Боровик.

Нагадаємо, Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" і Державний концерн "Туркменгаз" підписали меморандум про взаєморозуміння. Документ передбачає поновлення поставок газу в Україну та країни Європи, а також розвідку родовищ на території Туркменістану.

Зараз ви читаєте новину «Відновити постачання туркменського газу до України поки неможливо - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути