понеділок, 13 лютого 2012 10:00

Українську "трубу" оцінювали вже двічі - вона подешевшала більш ніж у два рази

Українську "трубу" оцінювали вже двічі - вона подешевшала більш ніж у два рази

Українську газотранспортну систему (ГТС) уже двічі оцінювали українські консалтингові компанії - в 2007 році в $24,8 млрд, а в 2009 році - в $9,9 млрд.

Про це із посиланням на висновки консалтингової компанії "Імідж", підписані її директором Надією Ніколаєнко і спрямовані керівництву НАК "Нафтогаз України" пише "Комерсант-Україна" в публікації "Ціна витає у повітрі".

У 2007 році компанія проводила оцінку української газотранспортної системи і підземних газосховищ "для відображення переоцінених основних фондів у бухгалтерському обліку української монополії".

Оцінка здійснювалася згідно з умовами договору від 22 червня 2007 року за ініціативою тодішнього глави НАК Євгена Бакуліна.

Згідно зі звітом виконавця, сукупна справедлива вартість основних коштів ДК "Укртрансгаз" станом на 31 грудня 2006 року склала 125,7 млрд грн, або $24,8 млрд за курсом Національного банку України на той час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Газпром" почав втрачати довіру європейців

У 2009 році за уряду Юлії Тимошенко була ще одна оцінка української ГТС, цього разу консалтинговою компанією "Увекон".

Як випливає з листа директора "Увекон" Володимира Шалаєва від 31 травня 2009 року, компанія провела оцінку "з метою відображення цієї вартості у фінансовій звітності замовника, підготовленій відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності".

У своєму листі Шалаєв зазначив, що його оцінка базується на інформації, отриманій від замовника, і є "сумою, на яку можна обміняти активи при укладанні угоди між знаючими, зацікавленими та незалежними сторонами".

ФОТОРЕПОРТАЖ: VIP-обіди "Нафтогазу" за 1,5 млн: Мідії з сиром, креветки та коньяк "Hennessy VSOP"

Згідно зі звітом "Увекон", сукупна справедлива вартість основних засобів та об'єктів, які належать ДК "Укртрансгаз", становила 79,5 млрд грн, або $9,9 млрд за курсом НБУ на той час.

У документі стверджується, що сукупна вартість активів "Укртрансгазу" на дату проведення оцінки "економічно знецінилася".

У прес-службі "Нафтогазу" та Міністерства енергетики та вугільної промисловості відмовилися коментувати оцінки компаній "Імідж" і "Увекон".

У прес-службі уряду газеті заявили, що 8 лютого на засіданні уряду було прийняте протокольне доручення про проведення ще однієї оцінки української ГТС. Вона буде здійснюватися за дорученням президента Віктора Януковича в рамках реформування "Нафтогазу".

Зараз ви читаєте новину «Українську "трубу" оцінювали вже двічі - вона подешевшала більш ніж у два рази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути