Ексклюзиви
четвер, 09 лютого 2012 15:08

Україні потрібні гроші МВФ, це унікальний позичальник - експерт

Україні потрібні гроші МВФ, це унікальний позичальник - експерт

Україні було би бажано отримати черговий транш кредиту від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Таку думку висловив економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Шевляков у ефірі Першого ділового каналу.

"Міжнародний валютний фонд кредитує не уряд, а Національний банк з чітко цільовим характером використання цих коштів. Для України в цьому році і в наступному, 2013-му, існує досить велике боргове навантаження. У першу чергу це стосується саме платежів міжнародному валютному фонду по тих позиках, які були взяті урядом Тимошенко і потім вже урядом Азарова. Щоб підтримати у більш-менш збалансованому стані наші міжнародні резерви, це фінансування потрібне", - сказав він.

За його словами, МВФ є "унікальним позичальником".

"Він позичає країнам на підтримку зовнішньої платоспроможності. У цьому сенсі, він, з одного боку, є найбільшим джерелом коштів, а з другого боку - пропонує найкращі умови кредитування. З точки зору ринку, це найбільш привабливий варіант", - зазначив Шевляков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні курс євро піднявся ще на 3 копійки, долар стабільний

Фахівець також нагадав, що ситуація з виконанням Україною умов МВФ майже не змінюється.

"Умови, які Україна взялася виконувати, але два роки не виконує. Зокрема, привети у балансовий стан фінанси "Нафтогазу" та Пенсійного фонду. Але з якщо Пенсійним фондом ситуація більш-менш стабільна, то стосовно "Нафтогазу" вона погіршується. Навіть за 2011 рік, коли передбачалося скорочення дефіциту НАКу, насправді відбулося його збільшення. У цьому році, очевидно, ситуація поки що не покращується", - підкреслив Шевляков.

Нагадаємо, 26 січня віце-прем'єр міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко повідомив, що МВФ не ухвалив рішення про надання Україні чергового траншу кредиту.

Зараз ви читаєте новину «Україні потрібні гроші МВФ, це унікальний позичальник - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути