понеділок, 06 лютого 2012 09:17

Україна та Молдова домовилися разом відмовлятися від російського газу

Україна та Молдова домовилися разом відмовлятися від російського газу

Молдова й Україна домовилися про реалізацію спільних проектів у галузі енергетики для зниження залежності від поставок російського природного газу.

Про це заявив прем'єр-міністр Молдови Володимир Філат, підбиваючи підсумки переговорів з вищим керівництвом України під час свого офіційного дводенного візиту до Києва.

Він зазначив, що Молдова й Україна вважають важливим для себе диверсифікувати джерела поставок природного газу і планують приєднатися до реалізації регіональних енергопроектів, що дозволить знизити залежність від поставок блакитного палива російським "Газпромом".

Філат відзначив, що, Кишинів і Київ домовилися про концептуальний підхід до моделі співпраці в майбутньому в області розвитку регіонального енергетичного ринку і диверсифікації поставок енергоресурсів. За його словами, зокрема, Молдова й Україна вивчають можливість приєднання до газової системи Румунії для отримання газу від альтернативних постачальників в рамках міжнародних енергопроектів з постачання енерогоресурсов з Каспійського регіону до Європи. Філат заявив, що, як планується, Україна разом з Молдовою розробить проект з підключення до газової мережі Румунії з метою забезпечення енергетичної безпеки двох країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податкова розповіла, з кого взяла найбільше грошей

Філат підкреслив, що Молдова вивчить пропозицію України про приєднання до її проекту будівництва в Одесі терміналу з прийому скрапленого газу, зазначивши, що існують і інші проекти, де можлива співпраця з українською стороною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна стане енергетичним придатком для Росії - американський експерт

Зокрема, влада Молдова обговорює з Азербайджаном і Румунією можливість приєднання до проекту AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector), який передбачає організацію поставок азербайджанського зрідженого природного газу (СПГ) в Європу за допомогою газопроводів через Чорноморське узбережжя Грузії. Там цей газ зріджуватиметься на спеціальному терміналі, після чого танкерами поставлятися на термінал у румунському порту Констанца. Далі зріджений газ буде приводитися в стан природного газу і поставлятися в Румунію та інші європейські країни. Проект реалізують Азербайджан, Грузія, Румунія та Угорщина в особі компаній Romgaz (Румунія), SOCAR (Азербайджан), GOGC (Грузія), MVM (Угорщина).

Зараз ви читаєте новину «Україна та Молдова домовилися разом відмовлятися від російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

92

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути