пʼятниця, 06 квітня 2012 08:49

У МВФ не беруться прогнозувати, коли будуть далі співпрацювати з Україною

У МВФ не беруться прогнозувати, коли будуть далі співпрацювати з Україною
У МВФ очікують від України виконання узгоджених заїодів. Фото: ru.tsn.ua

Міжнародний валютний фонд (МВФ) як і раніше очікує від України виконання узгоджених раніше заходів для відновлення кредитної програми stand-by, повідомив директор департаменту зовнішніх зв'язків Геррі Райс.

"Що стосується термінів відновлення програми, ми не маємо графіка (timeline)", - сказав він на традиційному брифінгу в штаб-квартирі фонду у четвер.

Райс уточнив, що мова йде про заходи у сферах фіскальної консолідації, реформ енергетичного і фінансового секторів.

Як повідомлялося, після минулих на початку 2010 року президентських виборів і зміни уряду в Україні було вирішено припинити програму stand-by 2008 року, за якою країна отримала $ 11 млрд. В кінці липня 2010 року МВФ вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд (близько $ 15,6 млрд). Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі SDR1, 25 млрд. У грудні 2010 року МВФ вирішив виділити країні другий транш кредиту stand-by у розмірі SDR1 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна повернула МВФ півмільярда доларів боргу

Однак працювала в березні в Києві місія Фонду не стала рекомендувати раді директорів МВФ приймати позитивне рішення про виділення чергового траншу для країни. МВФ очікував від України затвердження пенсійної реформи та розв'язання проблеми занижених тарифів на газ для населення. Якщо закон про пенсійну реформу був прийнятий, то в питанні газових тарифів український уряд зайняло жорстку позицію про неможливість їх підвищення.

Прем'єр-міністр Україна Микола Азаров в січні заявив, що Україні в 2012 році зможе обійтися без нових кредитів МВФ, як вона це зробила в 2011 році. Разом з тим, за його словами, уряд все ж сподівається відновити кредитування, щоб рефінансувати отримані в 2008-2009 рр.. кредити Фонду за попередній програмі stand-by.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий глава місії МВФ може дати друге дихання відносинам з Україною - експерт

За даними МВФ, виплати Україні Фонду в 2012 році повинні скласти SDR2, 433 млрд ($ 3,75 млрд за поточним курсом). Основні платежі припадуть на період з 30 жовтня по 12 листопада - SDR926, 3 млн і першу декаду серпня - SDR655, 7 млн. Великі виплати заплановані також на перші тижні лютого і травня - SDR428, 4 млн і SDR423, 2 млн відповідно.

Зараз ви читаєте новину «У МВФ не беруться прогнозувати, коли будуть далі співпрацювати з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути