пʼятниця, 02 березня 2012 16:42

Україна повернула МВФ півмільярда доларів боргу

Україна повернула МВФ півмільярда доларів боргу

Ситуація із зовнішнім боргом України стабільна і дозволила державі здійснити виплату першого траншу за програмою stand-by Міжнародному валютному фонду (МВФ).

Про це у відеозверненні повідомила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України (НБУ) Олена Щербакова.

"Низка засобів масової інформації останнім часом активно коментували боргову позицію України і адекватність її фінансових можливостей з обслуговування свого зовнішнього боргу. Я хочу прокоментувати зазначену ситуацію і щоб було розуміння цього процесу, на цифрах навести конкретні коментарі. З чого складається боргова позиція? Це зовнішній борг. Він відомий і складається з трьох складників: це державний зовнішній борг, банківський зовнішній борг і корпоративний зовнішній борг. Банківський зовнішній борг .. його сумарне відношення до ВВП - це всього лише 27%. Сума не така катастрофічна, яка не дає Україні можливості взагалі обслуговувати зовнішній борг", - сказала вона.

Щербакова уточнила, що Україна повернула МВФ близько $575 млн.

"Напевно, позитивним фактом тут можна навести той приклад, що з лютого місяця ми почали виплати за першим траншем стендбая - сума порядку 575 мільйонів, ми виплатили вчасно в повному обсязі. Ніяких претензій з боку іноземних інвесторів, зокрема Міжнародного валютного фонду, ми не отримали. Цим ми доводимо те, що Україна виконує свої зобов'язання", - зазначила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арбузов знову наполіг: Курси валют в Україні будуть стабільними

За її словами, банківський сегмент має тенденцію до більш швидкого повернення коштів.

"Це стосується в першу чергу проблем європейської зони. Сьогодні ті банки, які присутні на українському ринку, це в основному європейські банки. Їх політика пов'язана з борговою політикою єврозони. Зрозуміло, що їм ресурси потрібні. Ми за минулий рік констатували заміщення довгих кредитів більш короткими. Але панікувати не потрібно, ця проблема характерна для всіх ринків", - уточнила Щербакова.

Найкраща ситуація з корпоративним боргом, підкреслила вона.

"Цей сегмент у нас найкраще обслуговується. Якщо виникають якісь проблеми, цей сегмент може замістити себе, тобто взяти новий кредит для виплати старого ", - сказала Щербакова.

Зараз ви читаєте новину «Україна повернула МВФ півмільярда доларів боргу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути