пʼятниця, 24 лютого 2012 12:35

У Молдові побоялися залишитися без російського газу і хочуть новий контракт

У Молдові побоялися залишитися без російського газу і хочуть новий контракт

Міністерство економіки Молдови не виключає, що контракт на поставку і транзит російського природного газу з ВАТ "Газпромом", минулий 31 грудня і продовжений до 31 березня, буде продовжений ще на три місяці - до 30 червня 2012 року.

Як повідомив заступник міністра економіки Іларіон Попа, "переговори по підписанню нового контракту досі не відновлені".

"У гіршому разі, прострочений контракт, що діє в даний час, на поставку газу буде продовжений ще на 3 місяці. Але споживачі в Молдові не залишаться без газу", - підкреслив він.

Заступник міністра нагадав, що переговори з підписання нового контракту було припинено в кінці 2011 року, "і Мінекономіки досі не отримало відповідь на лист з пропозицією про відновлення переговорів, відправлене в "Газпром" на початку лютого".

Він повідомив також, що Молдова представила в Брюссель в грудні 2011 року План дій щодо впровадження третього енергетичного пакета в Молдові, з урахуванням національної специфіки, але "досі не отримала відповіді".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії відверто сказали: Україну треба викинути з транзиту газу до Європи

"Молдова може залишитися без російського газу у зв'язку з підписанням третього енергетичного пакета", - вважає начальник управління поставок і реалізації природного газу АТ "Молдовагаз" Валентин Тону.

У середу на круглому столі "Третій енергетичний пакет і його наслідки для енергетичного сектора Молдови" він сказав, що "концерн "Газпром" розглядає кілька варіантів розвитку подій".

"Найбільш неприємний полягає в тому, що російський газ обійде Молдову", - зазначив Тону.

"Російський концерн буде стояти на чітких позиціях з метою захисту своїх інвестицій в Моладві (...) "Газпром" в першу чергу хвилює транзит газу в балканські країни і Туреччину. Їх пов'язують договірні стосунки. Тому це (домовитися з "Газпромом") не так легко", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через газ відносини Росії та України погіршаться найближчими тижнями - експерт

"Газпром" і "Молдовагаз" раніше не змогли домовитися про новий контракт на поставку газу Молдові. Колишній п'ятирічний контракт закінчився 31 грудня 2011 року, проте його положення продовжені за згодою сторін до 31 березня 2012 року. Влада країни вважає ціну імпорту газу "обтяжливою для економіки і населення республіки" і просять знижку.

При цьому, за даними на кінець вересня 2011 року, "Молдовагаз" накопичив з початку 2011 року $ 88 млн заборгованості за газ, поставлений "Газпромом".

"Газпром" мотивує припинення підписання нового контракту тим, що Молдова приєдналася до третього енергетичного пакету Євросоюзу. Монополіст володіє контрольним пакетом акцій АТ "Молдовагаз".

Зараз ви читаєте новину «У Молдові побоялися залишитися без російського газу і хочуть новий контракт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути