пʼятниця, 20 квітня 2012 09:38

Туреччина не захотіла створювати з Україною зону вільної торгівлі

Туреччина не захотіла створювати з Україною зону вільної торгівлі
Україна наполягає на створенні всеохопної ЗВТ, а Туреччина готова лише до лібералізації двосторонньої торгівлі. Фото: vu.ua

Туреччина не розділяє бажання України створити максимально вільні умови для двосторонньої торгівлі.

Перший же раунд переговорів з цього питання підтвердив побоювання української сторони, що Анкара не готова відкрити свій ринок для української аграрної продукції та наполягає лише на лібералізації поставок промислових товарів, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Торгівля пішла".

Формально про початок переговорів з приводу створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Туреччиною було оголошено ще в грудні минулого року, але до обговорення конкретних питань сторони приступили лише зараз. Вчора урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький сказав, що під час першого раунду переговорів, що пройшов цього тижня, відразу проявилася ключова розбіжність у позиції сторін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін: значення України як транзитера газу залишається високим попри всі "потоки"

Україна наполягає на створенні всеохопної ЗВТ, а Туреччина готова лише до лібералізації двосторонньої торгівлі промисловими товарами. За його словами, у Туреччині немає досвіду лібералізації торгівлі в аграрному секторі, оскільки в рамках митної угоди з Європейським союзом Анкара лібералізувала лише торгівлю промисловими товарами, в той час як під час переговорів з ЄС Україна "відпрацювала буквально всі галузі".

"Але ми не можемо розділити ці два питання", - заявив П'ятницький.

Нагадаємо, раніше Міністерство економічного розвитку заявляло, що при створенні ЗВТ з Туреччиною держбюджет недоотримає близько 114 млн грн на рік.

Зараз ви читаєте новину «Туреччина не захотіла створювати з Україною зону вільної торгівлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути